Logg på for å laste ned PDF

Samfunnets tillitsperson

Statsautorisert revisor

Nina Rafen

Styreleder i Revisorforeningen

Selv om revisorene har et avgrenset ansvar i forhold til å avdekke økonomisk kriminalitet, bidrar vi til å forebygge og avdekke lovbrudd. Det er imidlertid frustrerende å se at alt for mange selskaper ikke blir fulgt opp av myndighetene selv etter sterke signaler fra revisor om at ikke alt er som det skal være.

Toppmøte om arbeidslivskriminalitet

I januar var jeg blant de inviterte da statsministeren avholdt toppmøte om arbeidslivskriminalitet der både statsminister Erna Solberg og en rekke av statsrådene deltok sammen med representanter fra NHO, LO, Virke, direktorater og andre myndighetsorganer. Toppmøtet, som var en oppfølging av møtet i 2014, drøftet status for arbeidet mot arbeidslivskriminalitet og gode virkemidler i kampen mot økende arbeidslivskriminalitet. I møtet ble det understreket viktigheten av bedre sam­ordning mellom kontrolletatene for å drive målrettet arbeid med fokus både på etterlevelse og holdningsarbeid. Selskaper og personer som er funnet skyldige i arbeidslivskriminalitet, er i svært mange tilfeller også skyldige i en rekke andre lovbrudd.

«Gratissignalene» må følges opp

Med vår signatur på næringsoppgaven gir vi brukerne betryggende sikkerhet for at grunnlaget for opplysninger om skatte- og avgiftsmessige forhold er i overensstemmelse med lovgivning. Vi har også en viktig rolle i forhold til å forebygge, avdekke og eventuelt rapportere avvik – også lovbrudd. Ute hos klienter hver dag bidrar landets mange revisorer til å forebygge, eller i hvert fall redusere risikoen for lovbrudd og økonomisk kriminalitet. I forannevnte toppmøte uttrykte jeg frustrasjon over at selskaper, til tross for anmerkninger fra revisor i revisjonsberetningene, manglende revisorsignatur på næringsoppgavene eller manglende innsendelse av regnskap, tillates å drive videre i lengre tid eller ikke får bokettersyn. Jeg mener at det må ­etableres bedre rutiner for å følge opp og reagere på slike signaler. Dette er jo «gratissignaler» og bør være enkelt å avdekke og analysere gjennom uttrekk fra Brønnøysundregistrene etc. Når revisor oppdager brudd på aksjeloven, skattelovgivningen, regnskapsloven og bokføringsloven, vil dette ofte være en indikasjon på andre lovbrudd i virksomheten. Det er derfor også viktig at både vi som profesjon og myndighetene er oss vårt ansvar bevisst og ikke «lar» useriøse aktører få stadig nye sjanser.

Fratreden og oppdragsaksept

Revisor må gi tydelige frister for utbedring av lovbrudd og eventuell rapportering og dersom dette ikke skjer, faktisk fratre og fraråde ny revisor å påta seg oppdraget. Her har Finanstilsynet påpekt at vi må bli flinkere til å sette klare tidsfrister for ut­bedring av forhold, og dersom det ikke utbedres, trekke oss. Det er ikke akseptabelt å påpeke lovbrudd i beretningen år etter år. Tilsvarende er det viktig at revisor ved aksept av nye oppdrag innhenter den lovpålagte uttalelsen fra tidligere revisor, vurderer årsak til fratreden nøye før aksept og stiller krav til ev. utbedring med tydelige tidsfrister. Her kan vi som bransje bli bedre og dette er også forhold Finans­tilsynet har tatt opp i flere av sine tilsyn.

Hvitvasking – undersøkelses- og rapporteringsplikt

Den internasjonale organisasjonen for tiltak mot hvitvasking og terrorfinansiering, FATF, påpekte svakheter i norske myndigheters arbeid på dette området i sin vurdering av Norge i 2014. Dette har derfor allerede vært og vil fortsatt være fokus ved Finanstilsynets selskapsstilsyn og ved foreningens kvalitetskontroll, og det er identifisert rom for forbedringer. I 2016 utførte Finanstilsynet et tematilsyn på området hvor de først innhentet informasjon fra revisjonsselskapene og deretter besøkte dem. Basert på spørsmål som har kommet inn fra revisorer, har det vært litt uklart hva Finanstilsynet har etterspurt, noe som også har skapt usikkerhet i forhold til om kravene til oss er, eller vil bli skjerpet. I løpet av året vil det fra Finanstilsynet komme et rundskriv knyttet til hvitvasking og en rapport som det blir viktig at vi som profesjon vurderer.

Avgrenset ansvar

Revisor bidrar til å forebygge og avdekke eventuelle bevisste og ubevisste lovbrudd. Samtidig har vi et avgrenset ansvar i forhold til å avdekke økonomisk kriminalitet. Dette fremgår av ISA 240 – Revisors oppgaver med og plikter til å vurdere misligheter ved revisjon av regnskaper som avgrenser dette til misligheter som kan medføre vesentlig feilinformasjon i regnskapet. Standarden krever ikke at vi skal utføre revisjonshandlinger for å avdekke andre former for økonomisk kriminalitet. Men hvis revisor avdekker indikasjoner på dette, må det følges opp og rapporteres i samsvar med revisjonsstandarden, revisorloven, hvitvaskingsreglene mv. Selv om revisor ikke har som sin primære oppgave å avdekke misligheter, bidrar vi definitivt til å forebygge og avdekke ulike forhold og til å få et sunt næringsliv.