Logg på for å laste ned PDF
Næringsdrivende «i utlandet»:

Søknadsfristen for refusjon av merverdiavgift

Skattejurist

Geir Tollak Bjørndal Norli

Avdeling for fastsetting, MVA, Skatt sør (Drammen)

Artikkelen gir ikke uttrykk for skatte­etatens offisielle syn.

Utenlandske nærings­drivende kan søke refusjon for norsk merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 10–1. Fristen er seks måneder etter utløpet av kalenderåret søknaden gjelder for. Artikkelen kommenterer praksis knyttet til foreldelsesfristens utgangspunkt.

Refusjonsordningen

Det følger av merverdiavgiftsloven § 10–1 at næringsdrivende «i utlandet», som ikke har fradragsrett etter merverdiavgiftsloven, på visse vilkår kan ha rett til refusjon for norsk merverdiavgift som pådras til den utenlandske virksomheten.

I merverdiavgiftsforskriften § 10–1–2 første ledd er det angitt at søknad om refusjon må sendes «senest seks måneder etter utløpet av det kalenderåret søknaden gjelder for.» Videre heter det at søknaden normalt skal gjelde en periode på minst tre måneder, og maksimalt et kalenderår. Det følger også av bestemmelsen at søknaden «kan kun omfatte merverdiavgift på varer eller tjenester som er levert i denne perioden.»

Spørsmålet blir da: Fra hvilket tidspunkt begynner søknadsfristen for refusjon å løpe?

Avgiftsmyndighetenes praktisering av søknads­fristen har ført til at flere virksomheter har fått avslag på sine søknader om refusjon.