Logg på for å laste ned PDF
Del I:

Fra saksbehandlingen i Skatt øst 2014/2015

Seksjonssjef

Monica Sivertsen1

Skatt øst

Hun er DH-kandidat 1989, juridikum 1994, juridisk rådgiver v/Oslo likningskontor fra 1995–98, seniorrådgiver i Skattedirektoratet 1999–2000, underdirektør v/Oslo likningskontor fra 1.6.00 og seksjonssjef i Skatt øst fra 1.1.2008

Seniorrådgiver Erlend Skøien og seniorskattejurist Hege Westheim har også bidratt ved utarbeidelsen av artikkelen.

Artikkelen tar for seg ­utvalgte saker og problemstillinger fra skatte- og ­avgiftsbehandlingen i Skatt øst i 2014/2015. I del I ­omtales forhåndsuttalelser.

Realisasjon av bolig – opphør av presters boplikt

Prester hadde tidligere boplikt i tjenestebolig. Boplikten var et selvstendig grunnlag som brukshindring* Skatteloven § 9-3 annet ledd bokstav b. ved salg av egen bolig, under forutsetning av at brukshindringen ikke var kjent på ervervstidspunktet.

Boplikten ble opphevet med virkning fra 1. september 2015, men prestene har fortsatt borett.

Skattekontoret har mottatt flere henvendelser med spørsmål om konsekvensene ved opphevelsen av boplikten. Et sentralt spørsmål er om boretten kan anses som brukshindring, på lik linje med boplikten, ved et eventuelt salg av egen bolig.

Skattekontoret har i disse sakene lagt til grunn at den tidligere automatiske godskrivningen av botid pga. boplikten bortfaller fra tidspunktet for endring av reglene. Ved opphevelse av boplikten må det vurderes konkret om skattyter er forhindret fra å bruke boligen pga. arbeid. Ved denne vurderingen må det fortrinnsvis legges vekt på avstanden mellom egen bolig og arbeidsstedet, men også andre forhold kan være relevante.

Johannes Priest ble i 2004 ansatt i fulltidsstilling som prest, med plikt til å bo i tjenestebolig. Han kjøpte i 2008 egen bolig med henblikk på bruk i en fremtidig pensjonisttilværelse. I forbindelse med oppheving av boplikten har han inngått forhandlinger med kommunen om kjøp av presteboligen.

BOPLIKTEN for prester ble opphevet med virkning fra 1. september 2015.

Skattyter stilte spørsmål om reglene om brukshindring ville komme til anvendelse ved et eventuelt salg av egen bolig.

Skattekontoret la til grunn at skattyter hadde eid boligen siden 2008. Kravet til ett års eiertid var derfor oppfylt. Han hadde aldri bodd i boligen, og spørsmålet ble om botid kunne godskrives etter reglene om brukshindring. Det foreligger to ulike typetilfeller hvor det kan være aktuelt å godskrive botid pga. brukshindring:

  • når skattyter har brukt boligen som fast bolig og må flytte fra den

  • når skattyter godtgjør å ha planlagt å bruke boligen som fast bolig, men er forhindret fra å flytte til den

Johannes Priest hadde faktisk aldri bodd i boligen, og vilkårene for brukshindring måtte derfor vurderes etter det sistnevnte alternativet.

Skattyter var kjent med brukshindringen på ervervstidspunktet, og opparbeidelse av botid kan derfor i utgangspunktet ikke godtas.

Ifølge Lignings-ABC*3 Lignings-ABC 2015 side 256 pkt. 9.3.4. vil en som kjøper bolig med den hensikt å flytte inn når han går av med pensjon, ikke kunne godskrives botid for brukshindringen i tiden før pensjoneringen.

Gevinsten ved et eventuelt salg av boligen ville derfor bli skattepliktig.