Logg på for å laste ned PDF
Forslaget til ny regnskapslov:

Virkelig verdi av varige driftsmidler

Regnskapslovutvalget har overlatt til et fremtidig standardsettende organ å bestemme om verdireguleringsmetoden også skal tillates for varige driftsmidler. Artikkelen løfter frem noen sentrale motforestillinger mot bruken av verdireguleringsmetoden for varige driftsmidler.

Førsteamanuensis

Terje Heskestad

Handelshøyskolen UiA

Fakultetsdirektør

Andre Tofteland

Handelshøyskolen UiA

Heskestad er siviløkonom og har doktorgrad i finansregnskap. I tillegg til stillingen som førsteamanuensis ved Universitetet i Agder har han bistillinger i Deloitte og ved Norges Handelshøyskole

I lys av at empiriske undersøkelser viser tydelig at nesten ingen børsnoterte foretak velger å benytte seg av verdiregulerings­metoden – stiller forfatterne seg undrende til forslaget i ny regnskapslov om at et fremtidig standardsettende organ skal bestemme om verdireguleringsmetoden skal tillates for varige driftsmidler. Når selv børsnoterte selskaper stort sett oppfatter verdireguleringsmetoden som altfor krevende, er det vanskelig å se at man bør tillate denne metoden i regnskapsrapporteringen til ikke børsnoterte selskaper. Det er også tvilsomt om verdireguleringsmetoden for varige driftsmidler bidrar til å gjøre regnskapet mer relevant i forbindelse med prediksjon.