Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Innløsning av enkeltaksjer – uendret eierskap

Kategori: Skatt

Spørsmål: Generalforsamlingen i AS A beslutter en kapitalnedsettelse ved innløsning av enkeltaksjer. Etter innløsningen er eierforholdene aksjeeierne imellom uendret. Hovedregelen om at innløsning av enkeltaksje er realisasjon, jf. skatteloven § 10–37 (2), vil da ikke gjelde og vederlag ut over innbetalt aksjekapital og overkurs skattlegges som utbytte.

Mister aksjeeierne inngangsverdien på de innløste aksjene?

Svar: Nei. Inngangsverdien ut over innbetalt aksjekapital og overkurs på de innløste aksjene, omfordeles på de gjenværende aksjene.

Eksempel (innløsning av én aksje)

Utbetalt ved innløsningen: 100

Inngangsverdi: 20

Innbetalt kapital (som aksjekapital og overkurs): 5

100 – 5 = 95 beskattes som utbytte

20 – 5 = 15 blir inngangsverdien som omfordeles på de gjenværende aksjene.

Innbetalt kapital på den innløste aksjen må anses tilbakebetalt, siden den er gått til fradrag ved beregningen av skattepliktig utbytte.

Aksjeeierne står ikke fritt til å velge hvilke aksjer som er innløst. FIFU-prinsippet gjelder, dvs. de først kjøpte aksjene ansees som innløst.