Logg på for å laste ned PDF

Momsfelle for utleie til barnehager

I praksis ser vi at flere i forbindelse med oppføring og omorganisering av barnehagebygg går i «momsfella». Denne artikkelen har som formål å ta for seg begrensninger i ordningen med frivillig merverdiavgifts-registrering av utleiere, samt barnehagers rett til kompensasjon av merverdiavgift.

Advokat

Marit Barth

Partner PwC

Advokat

Cathrine Lund Haagensen

Senior manager PwC

Barnehagers rett til kompensasjon

Det følger av kompensasjonsloven* Kompensasjonsloven § 2 d. for kommuner at barnehager, som nevnt i barnehageloven* Lov om barnehager (LOV-2005-06-17-64)., har rett til kompensasjon av merverdiavgift ved kjøp av varer og tjenester. Det er en forutsetning for rett til kompensasjon av merverdiavgiften at anskaffelsene er til bruk i lovpålagte oppgaver (drift av barnehage).

Barnehageloven gjelder både for kommunale og private barnehager. Det vil si at også private barnehager får kompensert merverdiavgiften på kostnader de har til drift av barnehagen.

Dersom en barnehage skal utvides og det bygges et nytt barnehagebygg, har barnehagen rett til kompensasjon for merverdiavgiften i forbindelse med byggearbeidene.