Logg på for å laste ned PDF

Prosjektregnskap som styringsverktøy

Anleggskontrakter skal regnskapsføres etter løpende avregningsmetode. I praksis betyr det utarbeidelse av prosjektregnskap med oppfølging av prosjektenes fremdrift, fullføringsgrad og periodisering av inntekter og kostnader. Ved å legge til opplysninger ut over det som er lovpålagt, kan prosjektregnskapet fungere som et unikt styringsverktøy.

Statsautorisert revisor

Randi Østerås Marken

Rådgiver i Sticos

Hun er autorisert regnskapsfører og siviløkonom og har lang erfaring fra privat revisjon.

Anleggskontrakt

Det regnskapsloven omtaler som langsiktige tilvirkningskontrakter, må sees i sammenheng med det NRS 2 Anleggskontrakter og NRS 8 God regnskapsskikk for små foretak omtaler som anleggskontrakt. Anleggskontrakter er ikke en egen post i regnskapslovens lovbestemte oppstillingsplan og loven angir heller ikke hvilken gruppe av omløpsmidler posten tilhører. NRS 2 definerer derimot at opptjente, ikke fakturerte inntekter inkluderes i kundefordringer eller spesifiseres som egen linje i balansen som utført, ikke fakturert produksjon. Selv om anleggskontrakter strekker seg over flere år, skal arbeid under utførelse balanseføres som et omløpsmiddel.

Prosjektregnskapets formål

Bokføringsforskriften angir at det skal utarbeides prosjektregnskap for prosjekter der anbudspris eller anslått omsetningsverdi overstiger kr 300 000 ekskl. mva. Det betyr at det er anbudspris og anslått inntekt før prosjektet utføres, og ikke faktisk inntekt, som avgjør om man har plikt til å føre prosjektregnskap eller ikke.

Reglene om prosjektregnskap kommer kun til anvendelse for prosjektrelatert virksomhet som bygg-, anleggs- og verftsindustri. Det foreligger her en plikt til å føre timelister der alle timer tilknyttet prosjektet skal registreres. Bruk av prosjektregnskap er likevel aktuelt også for andre bransjer som ønsker et godt styringsverktøy og kontroll med egne prosjekter og oppdrag.

Det overordnede formålet med prosjektregnskapet er å bidra til at selskapets årsregnskap gjenspeiler et så riktig bilde som mulig av prosjektenes verdiskapning. I tillegg har myndighetene et kontrollbehov ved å påse at inntekter ikke er utelatt og at kostnadene kan knyttes til konkrete prosjekter.