Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Skattemessig fradrag for forsinkelsesgebyr mv.

Kategori: Skatt

Spørsmål: Det følger av Lignings-ABC at bøter, gebyrer mv. av overveiende straffelignende karakter (pønal karakter) ilagt med hjemmel i lov eller forskrift, ikke er fradragsberettiget ved inntektsligningen selv om de øvrige vilkårene for fradragsrett foreligger.

Er det fradragsrett for forsinkelsesgebyr ilagt etter regnskapsloven § 8–3?

Svar: Ja. Lignings-ABC legger til grunn at gebyrer ved for sent leverte oppgaver, manglende betaling mv., normalt ikke vil anses å være av overveiende straffelignende karakter.

Tilleggsavgift som skyldes manglende betaling, overskridelse av parkeringstiden på parkeringsplass, forsinkelsesavgift etter ligningsloven § 10–1, forsinkelsesgebyr etter regnskapsloven § 8–3 og forhøyet utgående merverdiavgift etter merverdiavgiftsloven § 21–2, gir fradragsrett.

Betaler regnskapsfører/revisor forsinkelsesavgift for skattyter fordi regnskapsfører/revisor kan lastes for forsinkelsen, vil det være en fradragsberettiget kostnad for vedkommende regnskapsfører/revisor. Har skattyter allerede fradragsført forsinkelsesavgiften, må skattyter inntektsføre kostnadsdekningen.