Logg på for å laste ned PDF
DnR-konferansen 2015:

Fag og forrykende show

470 revisorer, regnskaps-førere og andre interesserte fra hele landet fikk både godt faglig påfyll og en forrykende festaften med Wallmanns on Tour på årets DnR-konferanse på Gardermoen 2. og 3. september.

Redaktør

Alf Asklund

Revisorforeningen

I plenum

I plenum, på konferansens første dag, var hovedtemaene digitalisering og utredningen om ny regnskapslov.

Jeanett Sandmo fra Innovasjon Norge gav en presentasjon av de store trendene når det gjelder digitaliseringen – benevnt som the third industrial revolution av the Economist.

Hun viste blant annet til at ledergruppen i Innovasjon Norge må være aktive på sosiale medier – ikke nødvendigvis fordi det er spennende, men fordi det er nødvendig.

Digitaliseringen gjør at mange forretningsmodeller snus på hodet og etablerte virksomheter innen alle bransjer kan bli ut- ford­ret når ny teknologi raskt bringer nye og bedre tjenester og produkter til markedet – og da gjerne av nye aktører. På den annen side gir digitalisering nye mulig­heter, også for små virksomheter, men de må utnyttes riktig.

ABBA-klassikere var bare noe av det som artistene fra Wallmanns on Tour vartet opp med.

En lov som komplementeres av standardene

Aase Aa. Lundgaard, managing partner i Deloitte Norge og medlem av Regnskapslovutvalget orienterte om utvalgets forslag til ny regnskapslov og sa blant annet at det er lagt opp til en kort overordnet lov som er i tråd med EUs regnskapsdirektiv og der det er lagt opp til at mye skal kompletteres av regnskapsstandardene.

Hun sa også at det hadde vært en grundig diskusjon i utvalget rundt forslaget om å fjerne henvisningen til god regnskapsskikk til fordel for et regime bygget på bindende regnskapsstandarder og at dette egentlig var litt overmodent.

Strykekvartetten Strings Unlimited stod for det musikalske innslaget på Mingletreffet.

Klarere rettstilstand

Trond Morten Lindberg, som er adm. direktør i BDO og nestleder i Revisorforeningens styre, gav uttrykk for at det som er foreslått, er riktig vei å gå og mente at rettslig bindende standarder vil gi en klarere rettstilstand. Han sa også at det er bra at det foreslås å fjerne krav til årsberetning for små selskaper. På spørsmål fra debatt­leder Per Hanstad i Revisorforeningen om den nye loven ville gi mer fleksibilitet og mer dynamiske prosesser, svarte Lindberg at det var veldig mye annet som hadde betydning for dette, men at det som er foreslått ikke er til hinder for dette.

Brukernes interesser

Hanstad spurte også om det var tatt nok hensyn til brukernes interesser? Til det svarte kredittsjef i DnB Stig-Andre Størksen at han ikke var bekymret over det som vil komme her, og både håpet og trodde at det ikke blir veldig dramatiske endringer når det gjelder regnskapsoppstillinger og tilgjengelighet av informasjon. Lundgaard opplyste i denne forbindelse at utvalget også hadde gjort noen undersøkelser når det gjelder hva brukerne er opptatt av.

Aase Aa. Lundgaard (Deloitte) , Trond Morten Lindberg (BDO) og Stig-Andre Størksen (DnB) diskuterte utredningen om ny regnskapslov.

Endringer i praksis?

Det var også enighet blant paneldeltakerne om at det for de fleste mindre virksomhetene ikke blir så store endringer i praksis, men at det er farlig å si at det ikke blir noen endringer. Noen endringer blir det i selve regnskapet og en del flere endringer i noter.

Bruke IFRS for SMEs?

Hanstad lurte på behovet for særnorske regler og om kanskje ikke tiden er inne for å ta i bruk IFRS for SMEs fullt ut? Til det svarte Lindberg at det vil være enkelt å forholde seg til en slik løsning, men at det ikke bare er i Norge at det gjøres nasjonale unntak. Lundgaard så også behovet for noen norske tilpasninger, men sa det var viktig at det ikke ble for mange nasjonale tilpasninger.

Selve innholdet i forslaget er omtalt grundig andre steder i denne utgaven av tidsskriftet.