Logg på for å laste ned PDF
Dokumentinnsyn i skattesaker:

«Jeg vil se mappa mi»

Skattedirektoratet har gitt veiledning om at det i skattesaker skal gis innsyn i alle dokumenter, også interne notater, med mindre særlige grunner taler mot det. Likevel kjemper enkelte skattekontorer mot innsyn – med nebb og klør og helt til Høyesterett.

Advokat (H)

Hanne Skaarberg Holen

Partner Arntzen de Besche Advokatfirma

Innsyn eller ikke innsyn?

Oftest vil skattyter selv ha den beste tilgangen til relevante bevis, og være den som har oppfordringen til å legge frem alle relevante bevis. Skattekontoret har på sin side tilgang til bevis som kan belyse bl.a.

  • faktiske opplysninger innhentet fra andre enn skattyter,

  • saksbehandling i den konkrete saken,

  • ligningspraksis,

  • bransjepraksis for prising og verdsettelser.

Dessuten kan skattekontoret av ulike grunner sitte på bevis som ikke er tilgjengelig for skattyter, så som korrespondanse som skattyter ikke har arkivert kopi av. I straffesaker hender det også at skattekontoret får tilgang til beslaglagte dokumenter, mens skattyter ikke har tilsvarende tilgang.

Reglene om innsyn i skattesaker finnes dels i ligningsloven, dels i tvisteloven. For MVA er det forvaltningsloven som gjelder. I saker som materielt sett gjelder straff, herunder saker om tilleggsskatt, finnes veiledning i straffeprosessloven og rettspraksis knyttet til den Europeiske Menneskerettskonvensjonen (EMK).

Det pågår arbeid med en ny skatteforvaltningslov, der forslag ble sendt på høring 21.11.2014 og høringsfristen var 2. mars 2015.* https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/Horing---forslag-til-ny-skatteforvaltningslov/id2341694/ Forslaget gir en helhetlig tilnærming til forvaltningen av skatt, avgifter og toll, og enkelte foreslåtte presiseringer og endringer vil kommenteres nærmere nedenfor.