Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfullmektig Inger Camilla Gjeruldsen og advokat Morten Rivelsrud, begge Deloitte Advokatfirma AS

Australia foreslår endret gjennomskjæringsregel

Det er kommet et utkast til lovgivning som skal motvirke uthuling av det australske skattegrunnlaget. Det er foreslått å oppdatere den australske alminnelige gjennomskjæringsregelen slik at den også omfatter tilfeller der multinasjonale konsern anses å bortlede inntekter med kilde i Australia til andre land med lav eller ingen skattlegging. Hensikten med lovendringen er å skattlegge forretningsinntekt som skulle ha vært allokert til australsk fast driftssted, samt ilegge kildeskatt på enkelte royalty- og rentebetalinger.

Det er særlig 30 større multinasjonale konsern man søker å ramme med den foreslåtte endringen. I australsk skatterett gis den alminnelige gjennomskjæringsregelen generelt forrang foran de dobbeltbeskatningsavtalene som er inngått, slik at regelen trolig kan medføre dobbeltbeskatning i de tilfellene den anvendes.

Det vil også innføres tiltak som sikrer at fjernleveranse av digitale produkter og tjenester til australske kunder blir gjenstand for Goods and Service tax, som pr. i dag har en sats på 10 %.