Logg på for å laste ned PDF

Fokuserer på moms og finansielle tjenester

Skatteetaten har for tiden betydelig fokus på moms og finansielle tjenester. I en nyere dom fikk Skatteetaten medhold i at et verdipapirforetak skulle beregne moms på flere corporate finance-oppdrag. I tillegg har Skatteetaten et pågående prosjekt der det rettes fokus mot moms og fondsforvaltning.

Advokat

Yngvar Engelstad Solheim

Advokatfirmaet Pricewater­house­Coopers

Advokat

Bjørnar Elverhøy Michaelsen

Advokatfirmaet Pricewater­house­Coopers

Særlig fokus på finansbransjen

Skatteetatens fokus på moms og finansielle tjenester er økende. Skatt Øst har ved sin «Finans- og avgiftsseksjon» satt særlig fokus på finansbransjen. Spørsmålet om moms på corporate finance-tjenester var også tema i et bokettersyn som nylig endte med en dom i Oslo tingrett. Det pågår også et større og landsdekkende prosjekt der Skatteetaten ser nærmere på håndteringen av moms ved forvaltning av fond og investeringsselskaper.

Etter momsreformen i 2001 gjelder det et momsunntak for finansielle tjenester. Det er imidlertid fortsatt høyst usikkert hvordan grensen mellom avgiftspliktige og ikke-avgiftspliktige tjenester skal trekkes i relasjon til dette unntaket.

Vi vil i denne artikkelen se nærmere på dette «finansunntaket» i relasjon til corporate finance-oppdrag, slik dette ble aktualisert i dommen i Oslo tingrett. Vi vil også se litt på Skatteetatens syn på moms og forvaltning av fond.