Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfullmektig Inger Camilla Gjeruldsen og advokat Morten Rivelsrud, begge Deloitte Advokatfirma AS

Nye britiske omgåelsesregler i kraft

Storbritannia innførte med effekt fra 1. april de nye reglene for skattlegging av inntekt som er kunstig bortledet fra britisk beskatning (Diverted profits tax/DPT). Hensikten med innføringen av reglene er å oppfordre multinasjonale selskaper til å justere sin skatteposisjon i tråd med de forventede endringene som vil implementeres som følge av OECDs BEPS-prosjekt.

Reglene får anvendelse i to situasjoner. Den ene situasjonen er når et konsern inkluderer et britisk selskap eller et britisk fast driftssted av et utenlandsk selskap og skattleggingen er feiltilpasset på grunn av en enhet eller transaksjoner som mangler økonomisk substans. Den andre situasjonen er når et utenlandsk selskap kunstig har unngått skatteplikt (fast driftssted) i Storbritannia. En forutsetning for at reglene skal komme til anvendelse, er at det er aktivitet (mennesker) i Storbritannia. Små foretak er unntatt fra reglene.

Et selskap som potensielt har inntekter som er omfattet av reglene, må varsle britiske skattemyndigheter innen tre måneder etter avslutning av et regnskapsår. Det kan ilegges gebyr dersom slik rapportering ikke foretas. Skattesatsen for DPT-inntekt er 25 %. DPT-skatten er ikke definert som en inntektsskatt, men er en ny skattetype. Britiske skattemyndigheter anser at denne skattetypen ikke er omfattet av dobbelt­beskatningsavtalene Storbritannia har inngått og at skattleggingen dermed ikke kan begrenses av disse.