Logg på for å laste ned PDF

Overdragelse av utleiebygg under oppføring og rehabilitering

Advokat

Frode Heggdal Larsen

Partner i Bing Hodneland advokatselskap

Skattedirektoratet innfører et nytt avgiftsregime som kan få dramatiske konsekvenser ved overdragelse av utleiebygg under oppføring og rehabilitering.

Frivillig registrering og mva-fradrag

Virksomheter som leier ut fast eiendom, kan på visse vilkår få fradragsført inngående avgift på oppføring, rehabilitering og drift av utleiebygget (frivillig registrering). Dersom et bygg under oppføring/rehabilitering blir overdratt til ny eier, utløses i utgangspunktet plikt for tidligere eier til å tilbakeføre eller justere fradragsført inngående avgift. I praksis har imidlertid tidligere eier unngått tilbakeførings- og justeringsplikten ved at erververen av bygget har overtatt tilbakeføringsplikten/justeringsplikten, slik at fradragsretten ikke har gått tapt. I Skattedirektoratets fellesskriv av 6. februar 2015 gis det nå anvisning på en noe mer restriktiv regelfortolkning vedrørende fradragsretten for inngående avgift på slike byggetiltak når bygget skifter eier.

I Skattedirektoratets fellesskriv oppstiller direktoratet et skille mellom den avgiftsmessige behandlingen av oppførings- og rehabiliteringskostnader avhengig av om de utleide arealene er i fysisk bruk av leie­takeren under rehabiliteringen, eller om leietaker ikke fysisk bruker de leide lokalene mens rehabiliteringen pågår. Denne sondringen som Skattedirektoratet gir anvisning på, kan innebære dramatiske avgiftsmessige konsekvenser. Uttalelsen i fellesskrivet gjelder konkret fisjon, men vil også gjelde ved ordinære innmatsalg, fusjoner og ved omdanning.

Skattedirektoratet innfører et krav for fradragsrett om at leietakeren er fysisk til stede under byggetiltaket. Det kan reises spørsmål ved om dette er rettslig holdbart. Nedenfor skal vi se nærmere på enkelte sider ved dette.