Logg på for å laste ned PDF
Transocean og konsernbidrag:

Utbyttegrunnlag ved avvikling

Advokat (H)

Hanne Skaarberg Holen

Partner Arntzen de Besche

Hun var prosessfullmektig for ulike Transocean-selskaper i skattesakene og medforsvarer for de tiltalte Transocean-selskapene i straffesaken som gikk i 2012–13.

Advokat

Eyvind Sandvik

Arntzen de Besche

Han var rettslig medhjelper i skattesakene og medforsvarer for de tiltalte Transocean-selskapene i straffesaken som gikk i 2012–13.

Dommen i straffesaken mot Transocean legger til grunn at utbyttegrunnlag kan reetableres ved avviklingsbalanse, og at kravet om fri egenkapital ikke lenger gjelder når vilkårene for likvidasjonsutbytte er oppfylt.

Skattesak mot Transocean AS og erstatningskrav i straffesaken

Skatt vest fattet i 2009 vedtak om økning av skattepliktig inntekt for Transocean AS med kr 5 583 000 000 fordi avgitt konsernbidrag angivelig var ulovlig, og krevde samtidig tilleggsskatt og renter. Transocean AS ble imidlertid avviklet i 2002. Skattedirektoratet fremmet krav om erstatning for tapt skatteproveny som sivilt krav i straffesaken. Erstatningskravet ble ikke gitt medhold av Oslo tingrett, fordi tingretten la til grunn at konsernbidraget var lovlig. Tingrettens avgjørelse på dette punktet er ikke påanket, og gir dermed fasit i saken. Skattedirektoratet har i ettertid innrømmet at deres kravbrev ikke hadde tilstrekkelig dekning i faktum og har derfor betalt erstatning til samtlige tiltalte.