Logg på for å laste ned PDF

«Alle» leieavtaler i balansen

IASB er i ferd med å ferdigstille ny standard om leieavtaler. Formålet med denne artikkelen er kort å redegjøre for hovedinnholdet i ny standard, som vil innebære betydelig praksisendring for leietakere.

Dr. Oecon og statsautorisert revisor

Steinar S. Kvifte

Partner EY

Statsautorisert revisor

Per Magne Hansen

EY

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av dr. oecon, statsautorisert revisor og nordisk IFRS-leder Steinar S. Kvifte og statsautorisert revisor Per Magne Hansen.

Endelig standard i løpet av høsten

I flere år har vi kunnet lese om International Accounting Standards Board (IASB) og Financial Accounting Standards Board (FASB) sitt arbeid med å utarbeide en ny leieavtalestandard. Etter at prosjektet ble satt på IASBs agenda i 2006, er det utgitt ett diskusjonsnotat og to høringsutkast. «Kongstanken» i prosjektet har hele tiden vært at alle leieavtaler skal reflekteres i balansen. Prosjektet har vært mye debattert og kritisert, men IASB har stått fast ved at balansen i større grad vil vise et selskaps tilgjengelige ressurser og eksisterende forpliktelser dersom også operasjonelle leieavtaler balanseføres i leietakers regnskap. Den endelige standarden baserer seg på dette utgangspunktet, og det forventes at den vil ferdigstilles i løpet av høsten i år.

Til tross for en ambisjon om å utgi to identiske standarder, har ikke IASB og FASB klart å enes om alle spørsmål, og derfor vil det fortsatt være avvik mellom hvordan leieavtaler skal regnskapsføres etter IFRS og US GAAP* For mer informasjon om ny standard, herunder forskjeller mellom IFRS og US GAAP, se publikasjonen «New standard on leases is taking shape», tilgjengelig fra www.ey.com/Publication/vwLUAssets/EY-applying-leases-apr2015/$File/EY-applying-leases-apr2015.pdf (april 2015)..

Dagens regler i IAS 17 Leieavtaler for utleiere vil i det vesentligste videreføres i ny standard. Den følgende omtalen fokuserer derfor på de nye reglene for leietakere.