Ofte stilte spørsmål
Om ofte stilte spørsmål
I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.
Kategori: skatt, selskapsrett
Salg til eget selskap
Spørsmål: Einar er eneeier av et aksjeselskap. Privat eier han en bil og aksjer i diverse selskaper som han ønsker å overføre til sitt selskap. Han ønsker å overføre bilen vederlagsfritt og for aksjene vil han sette vederlaget til sin egen inngangsverdi. Både bilen og aksjene har en langt høyere markedsverdi. Vil salget ha noen skattemessige konsekvenser for ham?
Svar: Er det avtalte vederlaget under markedsverdien, er det et gavesalg som også er å anse som en realisasjon. Er derimot vederlaget svært lavt og kun å anse som et symbolsk beløp, er det ikke realisasjon. Det er videre slått fast at selv om det ikke er avtalt vederlag, vil det der overføringen skjer til eget aksjeselskap eller selskap der giveren er eier, likevel anses å foreligge vederlag i form av verdistigning på giverens aksjer.
Bilen og aksjene må etter dette anses realisert. Bilen er en del av skattyters innbo og løsøre og omfattes av skattefritaket i skatteloven § 9-3 (1) a. For aksjene skal det ved gevinstberegningen, jf. § 10-32, legges til grunn at Einar har mottatt et vederlag tilsvarende aksjenes markedsverdi.
Det presiseres at salg til eget selskap i en tapssituasjon ikke nødvendigvis gir rett til skattemessig fradrag. Realisasjon er utgangspunktet, men det kan reises spørsmål om selgeren likevel ikke har oppgitt eierrådigheten og dermed ikke har realisert noe tap.
Vi gjør videre oppmerksom på at slike transaksjoner omfattes av aksjeloven § 3-8.