Logg på for å laste ned PDF
Kvalitetskontrollen av regnskapsførere 2014:

Mange behersker ikke god regnskapsføringsskikk

Resultater fra kvalitetskontrollen av autoriserte regnskapsførere viser at mange revisorer behersker god regnskapsføringsskikk, mens mange andre fortsatt har en vei å gå for å opparbeide seg tilstrekkelig kunnskap innen god regnskapsføringsskikk.

Statsautorisert revisor

Barbro Bruu

Revisorgruppen Mæland & Østbye

Tidligere fagsjef kvalitetssikring, Revisorforeningen.

Om kvalitetskontrollen av autoriserte regnskapsførere

Tilsynet med autoriserte regnskapsførere er i Norge tillagt Finanstilsynet, jf. finanstilsynsloven § 1 første ledd nr. 19. I 2012 inngikk Den norske Revisorforening og Finanstilsynet avtale om samarbeid om kvalitetskontroll av autoriserte regnskapsførere. Fra og med 2013 er Revisorforeningens kvalitetskontroll av medlemmer som er autoriserte regnskapsførere, innført som en fast ordning. Finanstilsynet bygger sin kvalitetskontroll på den kontrollen som Revisorforeningen utfører av sine medlemmer.

Bakgrunn

Revisorforeningen har de to siste årene gjennomført kvalitetskontroller av medlemmer som er autoriserte regnskapsførere. I 2014 ble det også gjennomført kvalitetskontroll av flere medlemmer som ikke utøver revisjon, kun regnskapsføring.

Det ble gjennomført kontroller av 63 regnskapsførerselskaper/-foretak og 126 autoriserte regnskapsførere i 2013 og 71 regnskapsførerselskaper/-foretak og 120 autoriserte regnskapsførere i 2014. Totalt har revisorforeningen gjennomført kontroller av 134 regnskapsførerselskaper/-foretak og 246 autoriserte regnskapsførere.

Denne artikkelen beskriver hvordan kontrollene gjennomføres, hva som kontrolleres, resultatene av kontrollene og hvilke funn kontrollene har gitt, herunder enkelte feil og mangler som er vurdert som vesentlige. Avslutningsvis vil jeg komme med noen betraktninger om revisorenes kunnskapsnivå innen god regnskapsføringsskikk.