Logg på for å laste ned PDF

Kvalitetskontrollen av revisorer 2014

Statsautorisert revisor

Barbro Bruu

Revisorgruppen Mæland & Østbye

Tidligere fagsjef kvalitetssikring, Revisorforeningen.

Resultater fra kvalitetskontrollen i 2014 ­viser en markant økning i ­antall kontroller som ikke ­godkjennes, og hvor ­revisorene dermed får ny kontroll i 2015.

Om kvalitetskontrollen

Tilsynet med revisorer er i Norge tillagt Finanstilsynet, jf. finanstilsynsloven § 1 første ledd nr. 9. Alle oppdragsansvarlige revisorer skal kontrolleres minimum hvert sjette år, men revisorer som reviderer årsregnskap for foretak av allmenn interesse skal kontrolleres minst hvert tredje år, jf. revisorloven § 5b-2, første ledd.

Finanstilsynet kan utpeke andre til å gjennomføre kvalitetskontroll. Finanstilsynet kontrollerer selv de revisorene som reviderer årsregnskap for foretak av allmenn interesse, mens Revisorforeningen gjennomfører kontroll av medlemmer som ikke kontrolleres av Finanstilsynet. Den kvalitetskontrollen Revisorforeningen er utpekt til å gjennomføre av sine medlemmer, følger av «Retningslinjer for periodisk kvalitetskontroll av revisorer og revisjonsselskaper» fra Finanstilsynet.

Finanstilsynet bygger sin kvalitetskontroll på den kontrollen som Revisorforeningen utfører av sine medlemmer.

Resultatet av de gjennomførte kontrollene var omtrent på samme nivå i årene 2011 – 2013. Dette var de tre første årene hvor kontrollen ikke omfattet revisorer i revisjonsselskaper med oppdrag av allmenn interesse. I 2014 har resultatet blitt betydelig forverret, ved at flere av medlemmer ikke har fått godkjent på kontrollen. Økningen i antall ikke-godkjente kontroller gjelder både for gjennomførte førstegangskontroller og for oppfølgingskontroller.