Logg på for å laste ned PDF
Nye prinsipper:

Klassifisering og måling av finansielle instrumenter

IASB publiserte en ny regnskapsstandard for finansielle instrumenter, IFRS 9 Finansielle instrumenter, i juli 2014. De nye prinsippene for klassifisering og måling av finansielle eiendeler medfører økt bruk av virkelig verdi for mange selskaper, mens det er mindre endringer for finansielle forpliktelser.

Cand.oecon./siviløkonom

Robert Madsen

Senior Manager EY

Stor regnskapsmessig omlegging

For selskaper innenfor bank og finans medfører IFRS 9 kanskje den største regnskapsmessige omleggingen siden IFRS ble implementert, men også andre selskaper med betydelige beholdninger av finansielle instrumenter vil kunne bli påvirket i stor grad. Selskaper som har enkle finansielle instrumenter og som ikke benytter seg av sikringsbokføring eller andre muligheter standarden gir, vil bli påvirket i mindre grad. Alle må likevel forholde seg til standardens nye prinsipper for klassifisering og måling, og foreta omarbeiding av noteinformasjon i henhold til nye krav og ny begrepsbruk. I denne artikkelen omtales prinsippene i IFRS 9 for klassifisering og måling av finansielle instrumenter.* IFRS 9s prinsipper for sikringsbokføring og nedskrivning av finansielle eiendeler er tidligere omtalt i denne spalten i Revisjon og regnskap nr. 1/2014 og nr. 5/2014.

IFRS 9 har pliktig virkningstidspunkt for regnskapsår som begynner 1. januar 2018 eller senere. Standarden kan ikke anvendes innenfor EU/EØS-området før den er godkjent. European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) har angitt at beslutning om godkjenning er forventet i andre halvår 2015.

Aktuelt om finansiell rapportering

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle ­rapportering.

En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av cand.oecon. og siviløkonom Robert Madsen. Robert Madsen er tilknyttet den nordiske IFRS-desken i EY og er medlem av EYs globale IFRS-gruppe for finansielle instrumenter.