Logg på for å laste ned PDF
Ny IFRS inntektsføringsstandard fra 2017:

Omfattende og detaljerte regler

Statsautorisert revisor

Siri Christine Rosenblad

Senior Manager Deloitte

Den nye standarden om inntektsføring IFRS 15 Revenue from Contracts with Customers medfører relativt store endringer for mange selskaper. Disse vil variere for selskaper i ulike bransjer og mellom selskaper innenfor samme bransje.

Bakgrunnen for IFRS 15

Bakgrunnen for IFRS 15 er at IASB ønsket å fjerne uoverensstemmelser og svakheter i eksisterende standard, og det ble derfor startet et felles prosjekt med FASB for å finne felles løsninger i IFRS og USGAAP. Styrene i IASB og FASB har endelig klart dette, og det er kun små forskjeller mellom de to standardene. Videre ønsket IASB et mer robust rammeverk innenfor IFRS for å takle problemstillinger som gjelder inntektsføring, og å øke sammenlignbarheten mellom selskapene. Frem til den nye standarden kom har det under IFRS vært lite veiledning på området, noe som har ført til forskjeller i praksis med mye bruk av skjønn. Dette har vært annerledes under USGAAP, hvor det til nå har eksistert flere regler, og da særlig bransjetilpasset regelverk hva gjelder regnskapsføring av inntekt.

Det var også et mål for IASB å øke kvaliteten på og omfanget av tilleggs­opplysningene. Til nå har det vært gitt relativt få noteopplysninger om inntekter, i praksis ofte kun det som omfattes av segmentrapporteringen, herunder produktopplysninger og geografisk informasjon.

Området er lite regulert pr. i dag, og det har ført til varierende praksis også innenfor samme bransje.