Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om finansiell rapportering

IFRS-nytt i 2014 – «stort og smått»

Det er til tider krevende å holde seg à jour med nyheter og endringer i IFRS. I 2014 har nye standarder og endringer i eksisterende standarder blitt vedtatt, og samtidig publiserer tolkningsorganet IFRS-IC stadig uttalelser som er retningsgivende for anvendelsen av IFRS. I det følgende oppsummeres de viktigste standardendringene og noen utvalgte uttalelser.

Dr. Oecon og statsautorisert revisor

Steinar Sars Kvifte

EY

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering. En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av Dr. Oecon og statsautorisert revisor Steinar S. Kvifte som er leder for den nordiske IFRS-desken i Ernst & Young og partner i Ernst & Young Global IFRS i London.

Bakgrunn

Endringstakten i IFRS er ujevn. Enkelte år utgis flere sentrale nye standarder, som for eksempel i 2011 da IFRS 10 Konsernregnskap, IFRS 11 Felleskontrollerte ordninger, IFRS 12 Opplysninger om interesser i andre foretak og IFRS 13 Virkelig verdi-måling ble publisert (alle med virkning for regnskapsår som begynte 1. januar 2013 og senere – i EU trådte IFRS 10, 11 og 12 i kraft først et år senere, altså i 2014), mens andre år, som for eksempel i 2012, skjer det bare mindre justeringer i enkelte standarder. Selv om 2014 ikke har hatt samme endringstakt som 2011, er det utgitt to nye standarder og flere standardendringer.

Ikke alle endringer skjer i form av nye og endrede standarder. Hvert år publiserer IFRS-IC («IFRIC» i det følgende) en rekke uttalelser, såkalte agendabeslutninger («agenda decisions»). Agendabeslutninger beskriver begrunnelsen for IFRICs beslutning om ikke å utarbeide en tolkning på forespørsel fra ulike aktører, som regnskapsprodusenter, regulerende myndigheter, revisorer eller brukere. Selv om IFRICs hovedformål er å tolke eksisterende standarder i form av tolkningsuttalelser, og selv om IFRIC presiserer at agendabeslutninger ikke endrer gjeldende standarder og ei heller er å anse som tolkningsuttalelser, representerer agendabeslutningene en viktig rettesnor for hvordan standarder og tolkninger skal forstås og anvendes i praksis. Flere av agendabeslutningene i 2014 er viktige for forståelsen av IFRS.

I det følgende redegjøres det kort for nye og endrede standarder og enkelte av de mer aktuelle agendabeslutningene. Ingen av endringene omtalt er ennå godkjent av EU. Det er trolig en realistisk forventning at samtlige vil bli godkjent tidsnok til at ikrafttredelse i EU, og dermed i Norge, kan skje fra samme tidspunkt som IASBs ikrafttredelsestidspunkt.