Logg på for å laste ned PDF
Revisor som rådgiver:

Analyse av prognose og delårstall

Ved analyser av delårstall og prognoser dukker det ofte opp en del utfordringer. Hvordan kan dette gjøres på en hensiktsmessig måte for å dekke behovene både i revisjonsprosessen og for kommunikasjon med kundene?

Siviløkonom

Anders Thoresen

Partner i DHT Corporate Services

Regnskapsanalyse ved bruk av helårstall

Tidligere i denne artikkelserien har jeg skrevet om hvordan man kan gjøre en økonomisk helsesjekk av bedrifter. Dette kan gjøres med en «Regnskapsanalyse med risikovurdering» der det beregnes en rekke finansielle nøkkeltall som settes i system og gir en risikoscore fra 1–5 innenfor fem indikatorer som reflekterer ulike sider ved en bedrifts økonomi: rentabilitet, kontantstrøm, likviditet, finansiell struktur og soliditet. Dette vektes så inn i en totalvurdering, og en bør kunne følge utviklingen over minimum tre år.

Denne typen helikopterperspektiv basert på helårstall (resultat og balanse) på «Brønnøysund-nivå», er det naturlig å gjøre to ganger i løpet av året:

  • 1) i avslutningen av revisjonen for å kvalitetssikre revisjonen, vurdere effekt av planlagt utbytte samt se hvordan omverdenen vil se på selskapet når ferdigreviderte regnskapstall gjøres tilgjengelig i Brønnøysund

  • 2) i planleggingen av revisjonen på høsten basert på prognose for året som helhet. Det er naturlig å gjøre dette to ganger årlig både som en del av revisjonsprosessen og for kommunikasjon med kunden.

Også hvis jeg sitter i styret i en bedrift vil jeg ønske å få denne typen analyse to ganger årlig som beskrevet over.