Logg på for å laste ned PDF

Aktuelt

Minneord om Ivar Vibe Amundsen

Tidligere styreformann i Revisorforeningen, Ivar Vibe Amundsen, døde 27. juli, 76 år gammel. Han fikk bevilling som statsautorisert revisor i 1966 og drev eget revisjonsfirma i Oslo, opprinnelig i partnerskap med sin far I. Wright Amundsen, og gikk senere inn i Ernst & Young.

Ivar Vibe Amundsen ble i 1976 valgt som styreformann i Norges Statsautoriserte Revisorers Forening (NSRF) og hadde dette vervet til 1980. Han beskrev formannsperioden som en utviklende, lærerik og utfordrende epoke i sitt liv.

Vibe Amundsen tiltrådte som styreformann like etter at det var vedtatt ny aksjelov med krav om større åpenhet og mer innsyn og informasjon. Han deltok meget aktivt i foreningens informasjonsarbeid om loven som medførte nye og utvidede oppgaver for revisor. Kort tid etter at han overtok som formann, ble foreningens «God regnskapsskikkutvalg» etablert. Utvalget utga anbefalinger til god regnskapsskikk og bidro til en betydelig utvikling av regnskapspraksis i Norge. «Normkomiteen» fortsatte sitt arbeid med normer på revisjonsområdet og utviklingen av god revisjonsskikk. Samarbeidet med Norges Registrerte Revisorers Forening ble formalisert i hans formannsperiode med etableringen av Revisorenes Skatteinformasjonskontor som en felleseiet institusjon. Det ble også opprettet et kontaktutvalg med regelmessige møter med Skattedirektøren. I 1977 ble IFAC (International Federation of Accountants) etab­lert med NSRF blant stifterne.

Vibe Amundsen var vararepresentant til styret 1968–1972, styremedlem 1972–1975, viseformann 1975–1976 og, som nevnt, styreformann 1976–1980. I tillegg hadde han en rekke andre tillitsverv i forskjellige utvalg og komiteer, og var blant annet president i Nordisk Revisorforbund fra 1980–1982.

Ivar Vibe Amundsen bidro i sin tid som styreformann i NSRF aktivt til utviklingen av god regnskapsskikk og god revisjonsskikk i Norge. Hans vektlegging av internasjonale standarder bidro til at norsk regnskapsavleggelse og revisjon tok viktige skritt i retning av mer åpenhet om resultatene av næringslivets virksomhet.

Den norske Revisorforening

Per Hanstad