Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om finansiell rapportering:

Nye regler for nedskrivning av finansielle eiendeler

Cand.oecon./siviløkonom

Robert Madsen

Senior Manager EY

IASB arbeider med å utvikle en ny standard for finansielle instrumenter. De nye prinsippene for nedskrivning av finansielle eiendeler som er på trappene, tyder på et kompromiss mellom ulike aktørers behov, hvor det ikke bare er tatt hensyn til primærbrukerne av regnskapet.

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale spørsmål om finansiell rapportering. Det vil kunne være nye standarder eller tolkninger fra IASB eller NRS, men også relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, eller kommentarer til andre relevante utviklingstrekk med betydning for norske foretaks finansielle rapportering.

En regnskapsfaglig spesialistgruppe i EY er forfattere av spalten. Dette nummerets spalte er forfattet av cand.oecon og siviløkonom Robert Madsen. Robert Madsen er tilknyttet den nordiske IFRS-desken i EY og er medlem av EYs globale IFRS-gruppe for finansielle instrumenter.

IASBs finansielle instrumenter-prosjekt har vært en del av IASBs aktive agenda siden 2008, og har som overordnet formål å forenkle dagens regler for regnskapsmessig behandling av finansielle instrumenter og oppnå konvergens med US GAAP. Rent praktisk innebærer dette at det skal utarbeides en ny standard, IFRS 9 Finansielle instrumenter, som skal erstatte gjeldende IAS 39 Finansielle instrumenter – innregning og måling. Nye regler etter US GAAP er ikke ferdigstilt, men utviklingen så langt tyder på at IASB og FASB vil velge ulike løsninger på mange områder. Målsetningen om å oppnå ytterligere konvergens i regnskapsstandardene synes derved ikke å bli nådd.