Logg på for å laste ned PDF

Merverdiavgift og boliger

I utgangspunktet foreligger det verken fradragsrett eller kompensasjonsrett for inngående merverdiavgift på anskaffelser knyttet til boliger. Fra dette utgangspunktet gjøres det ett viktig unntak. Dette unntaket har nå blitt utfordret.

Advokat

Frode Heggdal Larsen

Partner Bing Hodneland advokatselskap

Bakgrunn

Det er i utgangspunktet ikke adgang til å fradragsføre inngående avgift på anskaffelser av varer og tjenester til boliger. Det betyr at merverdiavgiftskostnaden på anskaffelser til oppføring, drift og vedlikehold av boliger er en endelig kostnad. Dette er et bevisst valg fra lovgivers side, og de norske reglene samsvarer med avgiftsregelverket i de aller fleste land som har innført merverdiavgift. Fra dette utgangspunktet gjøres det ett viktig unntak. Ved utleie av boliger som er særskilt tilrettelagt for helseformål eller sosiale formål, kan det ytes merverdiavgiftskompensasjon.

Dette unntaket reiser to hovedspørsmål; hvilke typer boliger omfattes av denne særordningen (objektspørsmålet) og hvem kan benytte seg av denne særordningen (subjektspørsmålet). I denne artikkelen skal vi fokusere på objektspørsmålet.

Innhold og rekkevidde av unntaket har nå blitt utfordret ved Skattedirektoratets fellesskriv av 12. mars 2013 og av 10. februar 2014. Nedenfor skal jeg se nærmere på enkelte sider av reglene og hvorvidt det er rettslig grunnlag for Skattedirektoratets fortolkninger.