Logg på for å laste ned PDF
En analyse fra kvalitetskontrollen:

Kvalitet i revisjonsbransjen

Resultater fra kvalitetskontrollen de siste årene viser at en relativt høy andel revisorer ikke får godkjent på kontrollen. Hvem er disse revisorene, og har de noen fellestrekk? Hvorfor får de ikke godkjent på kontrollen? Og sist, men ikke minst, hva kan vi gjøre for å bedre kvaliteten?

Statsautorisert revisor

Barbro Bruu

Fagsjef kvalitetssikring i Revisorforeningen

Bakgrunn og forklaringer til analysen

Det er utarbeidet en analyse av resultatene fra Revisorforeningens kvalitetskontroll for årene 2011 til 2013.* Før 2011 var revisorer som reviderer foretak av allmenn interesse, herunder «big five», også omfattet av revisor­foreningens kvalitetskontroll. Analysen er først og fremst utarbeidet for å se i hvilken grad mulige risikoforhold oftere er til stede blant dem som ikke får godkjent på kvalitetskontrollen.

Analysen omfatter de revisorene som hadde førstegangskontroll i årene 2011–2013, det vil si at oppfølgingskontroller ikke er inkludert.

I analysen benyttes følgende betegnelser for resultat av kontrollen:

Kan deles inn i:

Fargekoder i kvalitets-kontrollen:

Godkjent

Godkjent

Grønn

Godkjent med merknader

Blå

Ikke godkjent

Ikke godkjent – oppfølgingskontroll

Gul

Ikke godkjent – innrapporteres til Finanstilsynet

Rød

I analysen omfatter kategorien «Ikke godkjent» både de som har fått resultatet oppfølgingskontroll og de som innrapporteres til Finanstilsynet. Videre omfatter denne kategorien også de som har fått ikke godkjent på grunn av andre forhold enn revisjon, som mangler i pliktig etterutdanning mv.