Logg på for å laste ned PDF

Sjelden høyesterettsdom om beste estimat

Statsautorisert revisor

Bjørn Einar Strandberg

Partner PwC

Statsautorisert revisor

Gunnar Slettebø

Partner PwC

Høyesterett avsa 19. desember 2013 dom i en skattesak der forståelsen av regnskapsloven og god regnskapsskikk var avgjørende for utfallet. Dommen omhandlet to ulike saksforhold knyttet til regnskapet. I denne kommentaren be­rører vi kun ett av dem som gjelder regnskapsføring av omtvistede skatteposisjoner og forståelsen av beste estimat.

Høyesteretts kompetanse til å fortolke regnskapsloven

Høyesterett er landets øverste domstol med kompetanse til å fortolke regnskapsloven. Avgjørelser i Høyesterett står over regnskapsstandardene som rettskilde. Dommer i Høyesterett som er av generell karakter, danner presedens for tolkningen av tilsvarende saker.

I denne dommen uttaler Høyesterett seg på generelt grunnlag og etter vårt syn innebærer dommen en klar innsnevring av norsk god regnskapsskikk («GRS») hva angår såkalte omtvistede skatteposisjoner eller usikre skatteforpliktelser. Dommen får derfor stor betydning for regnskaps­føring etter GRS.

Det er sjelden kost med domsavsigelser i Høyesterett som gjelder en generell tolkning av regnskapsloven. Huneide m.fl. sier følgende i «Årsregnskapet i teori og praksis 2013»* Kapittel 5.2.1 God regnskapsskikk som rettslig standard. . «I praksis kan det by på atskillig tvil hva som faktisk er «god regnskapsskikk» i hvert enkelt tilfelle. …. Det nærmere innholdet i den rettslige standarden «god regnskapsskikk» blir i siste instans fastsatt av domstolene. Så vidt vi kjenner til, foreligger det hittil ingen domsavgjørelser som tar stilling til begrepets innhold i et konkret tilfelle. En må anta at domstolene vil legge vekt på regnskapsstandardene fra Norsk RegnskapsStiftelse når innholdet i «god regnskapsskikk» skal fastslås.»

Staten anførte at ligningsfravikelser som hovedregel skal kostnadsføres i tråd med ligningsvedtaket og mente at selskapets regnskapsføring var i strid med god regnskapsskikk.