Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Opplysningsplikt til namsmannen?

Kategori: Revisjon

Spørsmål: Vi har blitt kontaktet av namsmannen vedrørende en ny kunde som har stiftet et AS ved hjelp av et betydelig tingsinnskudd. Vedkommende aksjonær har ifølge namsmannen flere uoppgjorte saker og namsmannen lurte på hvordan vedkommende kunne ha mulighet til å skyte inn så store verdier. I brevet fra namsmannen står det at opplysningsplikt gjelder uten hinder av taushetsplikt, jf. tvangsfullbyrdelsesloven § 7-12. Hvordan forholder vi oss til dette?

Svar: Revisor er bundet av taushetsplikten etter revisorloven, med mindre annet følger av lov, jf. revisorloven § 6-1. Spørsmålet er om revisor kan pålegges opplysningsplikt etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-12. Bestemmelsen i tvangsfullbyrdelsesloven pålegger «tredjepersoner» opplysninger om visse formuesforhold som består mellom vedkommende selv og den saksøkte (skyldneren). Bestemmelsen gir ikke hjemmel for at revisor skal ha opplysningsplikt om klienters forhold til saksøkte eller «tredjepersoner». Den dekker f.eks. ikke opplysninger revisor har om en fordring den saksøkte har på en klient. Det betyr altså at den ikke fritar revisor fra taushetsplikten.

Revisor må likevel være oppmerksom på at revisorloven § 6-2 (4) kan medføre plikt for revisor til å gi namsmannen kopi av klienters dokumenter. Bestemmelsen fastsetter at dersom den revisjonspliktige ikke oppfyller en plikt etter lov eller forskrift til å utlevere bestemte dokumenter til offentlige myndigheter, skal revisor etter forespørsel fra vedkommende myndighet utlevere kopi av dokumenter som revisor har i sin besittelse. Dette inkluderer dokumenter namsmannen kan kreve fra «tredjepersoner» etter tvangsfullbyrdelsesloven § 7-12 eller fra den saksøkte (skyldneren) etter tvangsfullbyrdelsesloven § 5-9.