Logg på for å laste ned PDF

Mellomstore bedrifters skatteforhold i forskjellige land

En internasjonal skatteundersøkelse viser at norsk selskapsskatt ligger markert over gjennomsnittet for EØS-landene og for OECD-området, men bare fem av 32 EØS-land bruker mindre tid på skatterapportering enn Norge.

Advokat

Knut Ekern

Partner i Advokatfirmaet PwC

Undersøkelsen

Siden 2006 har PwC i samarbeid med Verdensbanken og International Finance Corporation, som er den private delen av Verdensbanken, gjennomført en årlig undersøkelse av skatteforholdene i forskjellige land. Den siste undersøkelsen «Paying Taxes 2014» sammenligner skatteforholdene i 189 land basert på en eksempelbedrift, og gir en rangering basert på forholdet mellom de tre indikatorene antall skattebetalinger, anvendt tid på å oppfylle opplysningspliktene og total skattesats. Rapporten kan lastes ned via www.pwc.com/payingtaxes. Der finner man også link til en komparativ modellmodul, hvor man kan sammenligne de landene og regionene man måtte ønske seg. Modulen bruker samme type illustrasjoner og diagrammer som er anvendt i denne artikkelen.

Vi har observert en økende interesse for undersøkelsen og at det i kjølvannet av finanskrisen generelt sett er blitt mer fokus på forskjeller i skattesystemer mellom landene. Politisk er spesielt G20 en pådriver for videreutvikling av internasjonale skatteregler og en utfordrer av etablerte grunnsetninger som armlengdeprinsippet. OECD er også mer aktiv enn noen gang. Landene må balansere hensynene til opprettholdelse av skatteproveny, herunder i konkurranse med mer attraktive skatteregimer i andre land, og stimulanser til økt vekst i lokalt næringsliv. Reduksjon av selskapsskattesatsen har vært en sentral trend som etter hvert også har nådd Norge. En sammenlignende analyse av landenes reelle beskatning av en mellomstor bedrift har særlig interesse i forhold til hvordan det kanskje noe ensidige fokuset på reduksjon av formelle selskapsskattesatser gir utslag for en mellomstor bedrift.

PwC foretar årlig en undersøkelse som sammenligner skatteforholdene i forskjellige land for en eksempelbedrift. Paying Taxes, som studien heter, viser at det er store forskjeller i både reell skatteprosent og tid brukt på rapportering til myndighetene. I artikkelen gis det en oversikt over undersøkelsen og resultatene, som gjelder for inntektsåret 2012.