Logg på for å laste ned PDF

Stormberg-saken – frivillige klimakvoter

Kristiansand tingrett avsa 6.12.2013 dom hvor Stormberg AS ble innvilget skattemessig fradrag for kostnader til innkjøp av såkalte frivillige klimakvoter for årene 2009–11. Dommen ble ikke anket, og skattedirektøren har i media (E24, 12.1.2014) uttalt at samtlige skattekontor må endre praksisen med hensyn til den skattemessige behandlingen av klimakvoter.

Foto: CF-Wesenberg/Kolonihaven.no

Advokat

Thor-Erik Andersen

KPMG Law Advokatfirma

Sakens bakgrunn

Stormberg AS krevde i selvangivelsen for 2011 skattemessig fradrag for kostnader til kjøp av klimakvoter for årene 2009 og 2010. Spørsmålet om fradragsrett var tatt opp med skattekontoret sommeren 2011 av selskapets revisor, men skattekontoret hadde ikke kommet med en endelig tilbakemelding på henvendelsen før innsendingen av selvangivelsen for 2011. Skattekontoret oversendte deretter saken til Skattedirektoratet som høsten 2012 konkluderte med at det ikke skulle gis skattemessig fradrag. Vedtak i endringssak ble fattet januar 2013. Stormberg AS tok deretter ut stevning for å få opphevet endringsvedtaket, da slik at innsendt selvangivelse for 2011 skulle legges til grunn.

Før hovedforhandling, men etter stevning, publiserte Skattedirektoratet 12.8.2013 en uttalelse: «Spørsmål om skattemessig behandling av klimakvoter». Konklusjonen i denne uttalelsen er at det skal innvilges skattemessig fradrag for kostnader til tvungne klimakvoter, men ikke for frivillige klimakvoter.

Jeg skal ikke gå gjennom hva en klimakvote er, utover å gjengi Skattedirektoratets beskrivelse i uttalelsen: «Skattedirektoratet legger til grunn at en klimakvote er en immateriell rettighet – en rett til å slippe ut klimagasser tilsvarende et tonn CO2.» Det er på det rene at disse er omsettelige, og at verdien fastsettes til hva kjøpere i markedet er villige til å betale.