Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Endring i skattesats – regnskapsføring av utsatt skatt

Kategori: Regnskap

Spørsmål: Skattesatsen for alminnelig inntekt er redusert fra 28 % til 27 % med virkning for 2014. Hvilken skattesats skal benyttes ved beregning av utsatt skatt i balansen i årsregnskapet for 2013? Må det gis noteopplysninger om endringen i skattesats?

Svar: Ved beregning av utsatt skatt eller utsatt skattefordel i balansen anvendes skattereglene på balansedagen, dvs. de skattereglene som ved regnskapsavleggelsen er vedtatt å gjelde for fremtidige perioder, jf. NRS(F) Resultatskatt punkt 2.2 åttende avsnitt. For regnskapsåret 2013 vil det derfor være riktig å bruke den fremtidige satsen på 27 % på posten utsatt skatt, og 28 % på betalbar skatt (skattesatsen for 2013 er ikke endret). Virkningen av endring i skatteregler er en estimatendring og inngår i skattekostnaden i perioden.

Små foretak plikter ikke å gi noteopplysninger om endringen av skattesats, jf. regnskapslovens notekapittel for små foretak og NRS 8 kapittel 6.1.1.2.3. Øvrige foretak skal opplyse om virkningen av endringer i skatteregler på periodens skattekostnad, jf. NRS(F) Resultatskatt punkt 3.3. Øvrige foretak må derfor opplyse om effekten dersom den er vesentlig for foretaket.

Øvrige foretak skal etter NRS(F) Resultat­skatt punkt 3.3 i note ha med en avstemming som viser sammenhengen mellom skattekostnaden og skatt beregnet som gjennomsnittlig nominell skattesats på resultat før skatt. Endringen i skattesats for beregning av utskatt skatt fra 31.12.2012 til 31.12.2013 vil inngå i denne avstemmingen.