Logg på for å laste ned PDF
God regnskapsskikk:

Tre ting å tenke på for 2013-årsregnskapet

Vi har valgt ut tre ting vi mener det er viktig å tenke på for 2013-regnskapene for selskaper som rapporterer sine årsregnskap i henhold til god regnskapsskikk. Dette er selvfølgelig ingen «fasit» og det enkelte selskap kan ha flere virksomhetsspesifikke forhold det bør tenkes på.

Statsautorisert revisor

Peggy Torgersen Berner

KPMG

Statsautorisert revisor

Jan Aastveit

KPMG

1 Verdiene i balansen

Det er usikre økonomiske tider og mange bransjer sliter. I 2013 har det vært flere konkurser enn året før og det er foreløpig intet som tyder på at det er i ferd med å bli bedre tider. Det er alltid viktig å ha kontroll på verdiene i balansen, men vi mener at det for regnskapsavleggelsen for årsregnskapet for 2013 er viktig å ha et ekstra fokus på dette. Selskaper som rapporterer i henhold til god regnskapsskikk følger regnskapsloven og NRS(F) Nedskrivning av anleggsmidler.

Nedskrivningsindikatorer

Sørg for at du har vurdert nedskrivningsindikatorer, både interne og eksterne. I den grad det konkluderes med at indikatorene ikke gir grunnlag for å gjennomføre nedskrivningstest, dokumenter denne vurderingen.

Som et minimum vurderes følgende indikatorer ved hver regnskapsavslutning:

Eksterne indikatorer

  • Anleggsmidlets markedsverdi har i perioden falt vesentlig mer enn det som kunne forventes som følge av elde eller slit ved normal bruk.

  • En vesentlig negativ endring i teknologiske, markedsmessige, økonomiske og juridiske rammebetingelser.

  • Markedsrenter eller andre markedsbaserte avkastningskrav har økt i perioden, og økningen antas å påvirke diskonteringsrenten som anvendes til å beregne anleggsmidlets bruksverdi og vesentlig reduserer anleggsmidlets gjenvinnbare beløp.

  • Markedsverdien av egenkapitalen er mindre enn selskapets balanseførte egenkapital. Selskap som ikke har egenkapitalinstrumenter omsatt på børs eller en lignende markedsplass, vil imidlertid normalt ikke kjenne til markedsverdien av egenkapitalen. Denne indikatoren er derfor bare relevant i de tilfellene markedsverdien er kjent.

Interne indikatorer

  • Observert ukurans eller fysisk skade av anleggsmidlet.

  • Vesentlige endringer i perioden som har negative konsekvenser for bruk eller forventet bruk av anleggsmidlet. Slike endringer inkluderer planer om avvikling og restrukturering.

  • Intern rapportering som tilsier at avkastningen fra anleggsmidlet blir dårligere enn forventet. Dette kan omfatte forhold som vesentlig overskridelse av investeringsutgift i forhold til opprinnelig budsjett, eller en vesentlig nedjustering av forventede fremtidige kontantstrømmer eller resultater.

    Kommentar

    Tips

    1 Verdiene i balansen

    Har du god dokumentasjon på verdiene i balansen?

    Har du vurdert nedskrivningsindikatorene?

    Har du dokumentert vurderingene som er gjort i forbindelse med en eventuell nedskrivningstest?

    2 Prinsippbeskrivelsene

    Gir prinsippbeskrivelsene et riktig bilde av de prinsippene du anvender i regnskapet?

    Er prinsippbeskrivelsene tilstrekkelig tilpasset virksomheten?

    Stemmer prinsippbeskrivelsene med det som faktisk gjøres?

    Ikke beskriv prinsipper som ikke er aktuelle for selskapet.

    3 Noteopplysninger og nye aksjelovsregler

    Har du sørget for å dokumentere og kvalitetssikre at noteopplysninger og nye aksjelovsregler etterleves?

    Bruk dokumentasjons- og kvalitetssikringsverktøy, for eksempel sjekklister, for å sikre at de nye aksjelovsreglene, samt noteopplysningsreglene etterleves.

Hvis indikatorene viser at det må gjøres en nedskrivningstest, bør denne gjøres skikkelig, og forutsetninger og vurderinger begrunnes og dokumenteres.