Logg på for å laste ned PDF
Bruken av derivater – del II:

Sikringsbokføring under NGAAP

Derivater som sikringsinstrument gir økt forutsigbarhet for bedriftens inntekter og kostnader. I denne artikkelen viser vi hvordan sikringsbokføring bidrar til å reflektere denne effekten i finansregnskapet.

Siviløkonom

Camilla Solberg

Deloitte

Siviløkonom

Erik Rian Johannessen

Deloitte

Hva er sikringsbokføring?

For mange bedrifter kan svingninger i renter, valutakurser, råvarepriser osv. påvirke selskapets likviditet og resultatregnskap betydelig. En bedrift kan eksempelvis ved hjelp av en renteswap bytte flytende mot fast rente, og dermed effektivt redusere usikkerheten knyttet til størrelsen på fremtidige renteutbetalinger. Formålet med sikring er nettopp at det finansielle instrumentets verdi eller kontantstrømmer beveger seg i motsatt retning av det som sikres. Finansregnskapet skal gi et rettvisende bilde av selskapets eiendeler og gjeld, finansielle stilling og resultat, men den forutsigbarheten bedriften oppnår som følge av sikringsinstrumenter reflekteres nødvendigvis ikke i regnskapet – til dette trenger man sikringsbokføring!

Vi vil i det følgende gi leseren en oversikt over terminologi, presentere ulike alternativer for regnskapsføring og diskutere de viktigste kravene ved sikringsbokføring.

FIGUR 1: Figuren viser hvordan sikringsbokføring i et tenkt tilfelle gir et mer rettvisende bilde av selskapets resultat da resultateffekten fra tap/gevinst fra sikringsinstrument og -objekt sammenstilles.