Logg på for å laste ned PDF
Del II:

Skattebehandlingen i 2011 og 2012

Artikkelen tar for seg utvalgte saker og problemstillinger fra skatte- og avgiftsbehandlingen i Skatt øst i 2011/2012. Del II av artikkelen tar for seg vedtak fra skatteklagenemnda.

Hun er DH-kandidat 1989, juridikum 1994, juridisk rådgiver v/Oslo likningskontor fra 1995–1998, seniorrådgiver i Skattedirektoratet 1999–2000, underdirektør v/Oslo likningskontor fra 1.6.2000 og seksjonssjef i Skatt Øst fra 1.1.08.

Seksjonssjef

Monica Sivertsen

Skatt øst

Skatteklagenemnda

Bosatt i USA etter skatteavtalen

Skattyter som var bosatt i Norge, jobbet i USA for et norsk selskap. Han hadde fast bopel der, og ikke bolig i Norge.

Skattyter mente at han var bosatt i USA etter skatteavtalen mellom Norge og USA artikkel 3, og at han følgelig bare skulle skattlegges i USA for inntekt og formue. Under ligningsbehandlingen ba skattekontoret skattyter om å sende inn bostedsbekreftelse, selvangivelse og skatteoppgjør fra USA. Skattekontoret ba også skattyter om å oppgi inntekt og eventuell formue i utlandet. Skattyter svarte ikke på brevet og han ble derfor lignet som bosatt i Norge etter skatteavtalen.

BOSATT I USA: Skattyter mente at han var bosatt i USA etter skatteavtalen mellom Norge og USA og at han bare skulle skattlegges i USA for inntekt og formue.

For at en skattyter skal bli ansett som bosatt i en annen stat etter en skatteavtale, er det et grunnvilkår at han må være skattepliktig som bosatt i den andre staten etter den interne lovgivningen* Artikkel 3 pkt. 1.. I de fleste tilfellene vil det være tilstrekkelig å levere en bekreftelse på at skattyter er bosatt der i henhold til bostedsartikkelen (Certificate of Residence). Bekreftelsen må være utstedt av det andre landets skattemyndigheter. Skattyter har da sannsynliggjort at grunnvilkåret er oppfylt. Skattemyndighetene i USA utsteder imidlertid ikke bostedsbekreftelser som viser til skatteavtalen. Det er i Lignings-ABC* Lignings-ABC 2012/13 side 1285 pkt. 2.6. gitt anvisning på at det i slike tilfeller kan være grunnlag for å kreve fremlagt ytterligere opplysninger og dokumentasjon. I praksis er det stilt krav om at skattyter må sende inn Form 6166 (bekreftelse på bostedsskatteplikt i USA etter intern rett, men som ikke viser til skatteavtalen), kopi av amerikansk selvangivelse og skatteoppgjør som viser at skattyter har oppgitt sin globale inntekt i USA.

Skattyter påklaget ligningen. Vedlagt klagen fulgte kopi av amerikansk selvangivelse, Form 6166 og kopi av leiekontrakt for leilighet i USA gjeldende i to år. Den amerikanske selvangivelsen viste at skattyter ikke hadde oppgitt sin globale inntekt/formue til USA. Da skattyter ikke hadde oppgitt sin globalinntekt, herunder renteinntekt med norsk kilde og utbytte, la skattekontoret til grunn at skattyter ikke i tilstrekkelig grad hadde godtgjort at han var bosatt i USA etter skatteavtalen. Skattekontoret kom derfor i sitt vedtak til at skattyteren var bosatt i Norge etter skatteavtalen.

Skattekontorets vedtak ble påklaget til skatteklagenemnda. I klagen ble det hevdet at renter med norsk kilde og utbytte fra norsk selskap ved en misforståelse ikke var tatt med i selvangivelsen til USA, og at det derfor var sendt inn korrigert selvangivelse. Skattyter fremla som vedlegg til klagen Form 6166 og korrigert selvangivelse til USA. Korrigert skatteoppgjør fra USA ble ettersendt.

Nemnda la til grunn at den dokumentasjonen skattyter nå hadde sendt inn var tilstrekkelig til å kunne fastslå at han var bosatt i USA. Da skattyter bare disponerte bolig i USA, ble han ansett bosatt i USA henhold til skatteavtalen artikkel 3.