Logg på for å laste ned PDF

Endringer i bokføringsloven

Bokføringsloven og -forskriften er endret. Blant annet er det nå ikke lenger et krav om faktisk å utarbeide spesifikasjoner, det er tilstrekkelig at systemet er i stand til å utarbeide slike.

Master i regnskap og revisjon (NHH)

Ingjerd Moen

Den norske Revisorforening

Utarbeidelse av spesifikasjoner

Vi har fått en endring i bokføringsloven § 5 Spesifikasjoner av pliktig regnskapsrapportering. Her har man fjernet kravet om at nevnte spesifikasjoner skal utarbeides og erstattet dette med krav om at det skal kunne utarbeides. Det er mulig å unnlate faktisk utarbeidelse av slike spesifikasjoner, det er tilstrekkelig med et system som på et påfølgende tidspunkt kan utarbeide slik spesifikasjon.

Begrunnelsen er at produksjonskravet anses unødig kostnadskrevende i forhold til nytteverdien, først og fremst grunnet merarbeid med produksjon av spesifikasjonene, og at de utarbeidede spesifikasjonene krever uforholdsmessig stor lagringskapasitet. Kravet til utarbeidelse av regnskapsrapporter (spesifikasjoner) ble av mange betraktet som en sovende regel, all den tid regnskapssystemene i ettertid var i stand til å utarbeide disse rapportene på forespørsel. I bokføringsforskriften § 3–1 4. ledd er det lagt inn et nytt krav om at dato for utarbeidelsen skal fremgå.