Internasjonal skatt og avgift

Sidene er utarbeidet av advokatfull­mektigene Linda Hjelvik Amsrud og skatterådgiver Hanne Syrstad (til venstre), begge Deloitte Advokatfirma AS.

EU-dom mot Frankrike vedrørende kildeskatt

Under fransk lov ilegges utenlandske investeringsfond 30 prosent kildeskatt (25 prosent inntil 31. desember 2011) på utbytte fra Frankrike. Motsetningsvis ilegges ingen skatt på utbytte til franske investeringsfond (hverken kildeskatt eller skatt på fondsnivå).

På bakgrunn av en tidligere dom avgitt av EU-domstolen (Aberdeen-saken) har mange utenlandske investeringsfond krevd refusjon av fransk kildeskatt, med den begrunnelsen at fransk lov er diskriminerende og derfor strider mot EU-lovgivningen.

I desember 2010 skulle underretten i Montreal avgjøre ti utvalgte testsaker vedrørende utbytte fra Frankrike til belgiske, spanske og amerikanske investeringsfond, men underretten valgte å be om en avgjørelse fra Frankrikes øverste rettsinstans som deretter fremla saken for EU-domstolen. EU-domstolen har nå kommet til at fransk lov er diskriminerende og i strid med EU-retten. På bakgrunn av avgjørelsen kan derfor utenlandske investeringsfond kreve refusjon av fransk kildeskatt betalt fra 1. januar 2009.