Logg på for å laste ned PDF
Investeringer i utenlandske deltakerlignede selskaper:

En skatterettslig hengemyr!

Advokat

Thor Leegaard

Partner KPMG Law Advokatfirma

Advokatfullmektig

Daniel L. Høgtun

Manager KPMG Law Advokatfirma

Vi vil i denne artikkelen gi en oversikt over de mest vanlige problemstillingene knyttet til investeringer i utenlandske deltakerlignede selskaper (DLS), og de kravene skattemyndighetene stiller.*Artikkelen står for forfatternes egen regning og representerer ikke nødvendigvis synspunktene til KPMG. Artikkelforfatterne er ikke involvert i noen av de omtalte sakene.

Problemstillingene

De skatterettslige problemstillingene som er skissert i denne artikkelen, vil gjelde i større og mindre grad, alt ettersom hvordan DLSet er satt opp og hva slags virksomhet det driver.

I de tilfellene hvor deltageren har «kontroll» over selskapet, vil deltageren raskt kunne få tilgang til all den informasjonen som er nødvendig for skatteformål.

Dette er ikke tilfelle for alle investeringer. En rekke utenlandske fond (spesielt innenfor private equity) er satt opp som DLS, og noen av disse er såkalte «fund of funds» (et fond som investerer i fond). Ved slike investeringer kan det være vanskelig å få full oversikt over hvordan norsk skattemessig behandling skal gjennomføres. Av de registrerte utenlandske DLSene hos SFS i 2010 var ca. 80 % slike fond.*Ca. 350 fond med 1500 deltagere. De fleste av disse er, basert på vår erfaring, satt opp som selskap som ligner på norske kommandittselskap.

Problemstillingene knyttet til investeringer i utenlandske DLS kan gjerne deles opp i tre hovedkategorier, 1) skatterettslig klassifisering av fondet, 2) skattemessig behandling av fondets investeringer og 3) gjennomføring av norsk ligningsbehandling.