Logg på for å laste ned PDF

Det tyske aksjeselskapet (GmbH)

Tyske datterselskaper av norske konsern er som regel organisert i form av et tysk aksjeselskap (Gesellschaft mit beschränkter Haftung – GmbH). GmbHet kan sammenlignes med det norske aksjeselskapet (AS). Det finnes imidlertid flere forskjeller mellom GmbH og AS som man bør kjenne til for å kunne styre et GmbH på en riktig og effektiv måte.

Dr.

Roland Mörsdorf

Partner Advokatfirmaet Grette DA

Aksjekapital

GmbHet er et kapitalselskap som betyr at aksjeeierne ikke er ansvarlige for selskapets forpliktelser. Det er tilstrekkelig at kun én – fysisk eller juridisk – person stifter selskapet og eier alle aksjene. Det er i utgangspunktet ingen hindringer for at norske personer stifter eller erverver aksjer i et GmbH.

Aksjeervervet kan imidlertid forbys av det tyske næringsdepartementet dersom erververen er et norsk selskap hvor minst 25 % av aksjene eies av personer som ikke kommer fra en EØS-stat. I tillegg kan erverv av aksjer kreve samtykke fra de tyske eller europeiske konkurransemyndighetene dersom de konkurranserettslige terskelverdiene er overskredet.*Se nærmere Mörsdorf, Share deals i Tyskland i et norsk perspektiv, NTS 2011:2, s. 1, 13 flg.

Minstekravet til aksjekapital er 25 000 euro.*Gesetz betreffend die Gesellschaften mit beschränkter Haftung/den tyske loven om aksjeselskaper («GmbHG») § 5 (1). Et GmbH kan imidlertid stiftes – i form av et gründerselskap (Unternehmergesellschaft (haftungsbeschränkt)) – med en aksjekapital lavere enn 25 000 euro, nemlig med ethvert beløp mellom 1 euro og 24 999 euro, forutsatt at det nominelle beløpet av enhver aksje kan deles på én euro.*Gründerselskapet ble innført i tysk lov per 1. november 2008. Se nærmere om bakgrunnen Mörsdorf, For høyt aksjekapitalkrav, RR 2012 nr. 1, s. 16 flg. Et gründerselskap er likevel ikke en egen selskapsform, men et GmbH hvor reglene i den tyske aksjeloven kommer til anvendelse med unntak av noen få særregler.*Se om særreglene som er fastsatt i GmbHG § 5a, Mörsdorf, Minstekrav til aksjekapital og modellvedtekter, TfF 1/2011, s. 16, 22 flg.

Aksjekapitalen i tyske GmbH er som regel – i motsetning til norsk praksis – ikke fordelt på flere aksjer med et relativt lavt nominelt beløp, men på kun én eller få aksjer med et tilsvarende høyt nominelt beløp. Det er altså ikke uvanlig at et GmbH stiftes av én stifter med en aksjekapital på 25 000 euro som er fordelt på kun én aksje med et nominelt beløp på 25 000 euro.

Aktiengesellschaft – AG

En annen kapitalselskapsform er det tyske allmennaksjeselskapet (Aktiengesellschaft – AG) som tilsvarer det norske allmennaksjeselskap (ASA). De viktigste forskjellene mellom GmbH og AG er at minstekravet til aksjekapital er høyere i et AG (50 000 euro) enn i et GmbH (i utgangspunktet 25 000 euro), at kun aksjene i et AG kan børsnoteres i Tyskland, at et AG – i motsetning til et GmbH – alltid må etablere et tilsynsorgan (bedriftsforsamling) og at AGet er vesentlig sterkere lovregulert. For etablering av datterselskaper i Tyskland anbefales det derfor som regel å stifte et GmbH.