Logg på for å laste ned PDF

Ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Korreksjonsinntekt og regnskapsføring ekstraordinært utbytte

Kategori: Regnskap

Spørsmål: Et selskap har en gevinst- og tapskonto som vil gi korreksjonsskatt ved utdeling av ordinært utbytte avsatt i regnskapet for 2011. Korreksjonsskatten blir borte i 2012, som omtalt på: revisorforeningen.no/d9575654. Kan selskapet avholde en ekstraordinær generalforsamling rett etter den ordinære generalforsamlingen, og dermed unngå korreksjonsskatt?

Svar: Utbytte som skal avsettes i årsregnskapet for 2011, medfører at det skal beregnes korreksjonsinntekt. Dersom det er åpenbart på tidspunkt for den ordinære generalforsamlingen at utbytte skal deles ut, vil det være i samsvar med god regnskapsskikk å avsette for dette utbyttet i årsregnskapet for 2011, selv om utbyttebeslutningen ble utsatt til en etterfølgende ekstraordinær generalforsamling avholdt kort tid etter.

Et tilsvarende spørsmål er omtalt i boken Utbytte (3. utg.) pkt. 4.10.5 siste avsnitt:

«Det har vist seg i praksis at enkelte selskaper velger ikke å beslutte utdeling av utbytte på den ordinære generalforsamlingen, men velger å avholde en ekstraordinær generalforsamling med utdeling av utbytte like etter (eller kort tid etter) den ordinære generalforsamlingen. Dette gjøres ut fra et ønske om ikke å opplyse om utbyttedisponeringen i årsregnskapet, men å utsette denne opplysningen til egenkapitalnoten det påfølgende år. Dersom det er åpenbart på tidspunkt for den ordinære generalforsamlingen at utbytte skal deles ut, vil det være i samsvar med god regnskapsskikk å disponere utbyttet i årsregnskapet. Selskaper som ønsker å avvente beslutningen om utbytte til for eksempel styret har vurdert halvårsresultatet i det påfølgende år, vil ha en reell grunn til utsettelse av utbyttebeslutningen, og rapporteringen som egenkapitaltransaksjon i beslutningsåret vil være i samsvar med god regnskapsskikk.»

Feil tittel

I forrige utgave av denne spalten kom det feil tittel (Identitetskontroll ved etablering av kundeforhold) på et spørsmål som omhandlet «Terskelverdier revisjon – driftsinntekter». Denne gang kommer «Identitetskontroll ved etablering av kundeforhold» med tilhørende spørsmål og svar.