Logg på for å laste ned PDF

Resultater og erfaringer fra kvalitetskontrollen 2011

Resultatene fra kvalitetskontrollen 2011 viser at færre passerer kontrollene med godkjent resultat enn i foregående år. I artikkelen tar vi for oss en del feil/mangler som går igjen både hos de som har fått godkjent kontrollen og hos de som får oppfølgingskontroller.

Fagsjef Kvalitetskontrollen i Den norske Revisorforening

Statsautorisert revisor

Barbro Bruu

Den norske Revisorforening

Statsautorisert revisor

Ruben Bjerketveit

Den norske Revisorforening

Om kvalitetskontrollen 2011

Kvalitetskontrollen i 2011 rettet seg mot revisjon av årsregnskapet for 2010, som også var det første året revisjonen ble utført i henhold til de nye ISA-ene.

Tidligere har kvalitetskontrollen omfattet alle medlemmer av Revisorforeningen som er oppdragsansvarlige revisorer. Fra og med 2011 har Revisorforeningens kvalitetskontroll ikke omfattet oppdragsansvarlige revisorer i revisjonsselskaper som reviderer årsregnskap for foretak av allmenn interesse*Foretak av allmenn interesse er definert i revisorloven § 5a-1 som børsnoterte foretak, banker og/eller andre kredittinstitusjoner og forsikringsselskaper. . Dette har medført at ca. 25 revisjonsselskaper, herunder de fem største revisjonsselskapene, og ca. 500 oppdragsansvarlige revisorer fra og med 2011 ikke lenger er omfattet av Revisorforeningens kontroll. På grunn av denne endringen er antall gjennomførte kontroller i 2011 redusert med ca. 100 i forhold til 2010.

Fra og med 2011 ble det innført en foreningsbasert kvalitetskontroll av alle medlemmer som var utpekt som ansvarlige for oppdrag som omfatter regnskapsrevisjon og/eller forvaltningsrevisjon av kommuner, fylkeskommuner eller kommunale eller fylkeskommunale foretak. Det ble i løpet av 2011 gjennomført fire slike kontroller, henholdsvis to for regnskapsrevisjon og to for forvaltningsrevisjon.

Om kvalitetskontrollen

Finanstilsynet er ansvarlig for kvalitetskontroll av revisjonsselskaper og revisorer i Norge. Alle oppdragsansvarlige revisorer skal kontrolleres minimum hvert sjette år, mens revisorer som reviderer årsregnskap for foretak av allmenn interesse, skal kontrolleres minst hvert tredje år. Jf. revisorloven § 5b-2, første ledd.

Finanstilsynet har anledning til å utpeke andre til å gjennomføre kvalitetskontroll. Den kvalitetskontrollen Revisorforeningen er utpekt til å gjennomføre av sine medlemmer, følger av «Retningslinjer for periodisk kvalitetskontroll av revisorer og revisjonsselskaper» fra Finanstilsynet.