Logg på for å laste ned PDF
Midlertidig forskrift:

Utarbeidelse av årsregnskap for regnskapsåret 2011

En midlertidig forskrift gjør at ansvarlige revisorer kan utarbeide årsregnskap for regnskapsåret 2011 også for andre enn egne revisjonsklienter uten å ha autorisasjon som regnskapsfører.

Cand. jur.

Espen Knudsen

Fagsjef rammebetingelser Den norske Revisorforening

Statsautorisert revisor

Hege Korsmo Sæther

Den norske Revisorforening

Hvem forskriften gjelder for

Forskriften gjelder for godkjente revisorer med revisorregisternummer som oppfyller kravene til etterutdanning og sikkerhetsstillelse, ansvarlige revisorer etter revisorloven § 3-7. Forskriften gjelder også for godkjente revisjonsselskaper forutsatt at selskapet utpeker en ansvarlig revisor eller en autorisert regnskapsfører som oppdragsansvarlig.

Den gjelder ikke for godkjente revisjonsselskaper som også er autorisert regnskapsførerselskap, eller godkjente revisorer som også er autorisert regnskapsfører når virksomheten drives i form av enkeltpersonforetak. For disse gjelder regnskapsførerregelverket fullt ut.

Veiledning om etablering og drift av regnskapsførervirksomhet

Revisorforeningen har utarbeidet en veiledning fra A til Å for medlemmer i Revisorforeningen som planlegger å etablere regnskapsføringsvirksomhet. Den finnes i verktøykassen under medlemssider på revisorforeningen.no (krever pålogging).

Veiledningen tar for seg formelle og praktiske forhold rundt det å søke om autorisasjon som regnskapsfører (regnskapsførerselskap), hva som må være på plass og vurdert før oppstart av regnskapsføringsvirksomhet og litt om løpende drift av slik virksomhet. Den beskriver også under de enkelte punktene hva Revisorforeningen nå tilbyr av faglig informasjon og veiledning, kvalitetskontroll mv. for enkeltmedlemmer og for firmaer som velger å satse på regnskapsføring.

I veiledningens kapittel 5 finnes detaljert informasjon om krav og begrensninger, samt hvordan man praktisk forholder seg til den midlertidige forskriften som åpner for at ansvarlige revisorer kan utarbeide årsregnskap for kunder som ikke er revisjonsklienter for regnskapsåret 2011.

Her finnes også:

  • Mal til skriftlig oppdragsavtale hvor det angis hvilke oppgaver revisor påtar seg og for hvilken periode

  • Mal til fullmakt i Altinn som regulerer rettighetene når revisor får delegert tilgang i Altinn

  • Veiledning for delegering av roller i Altinn

  • Oppskrift for innmelding av regnskapsfører nr. 2 i Enhetsregisteret