Logg på for å laste ned PDF

Andeler i borettslag i eierens regnskap

Mange aksjeselskaper har investert i andeler i borettslag, spesielt fritidsboliger som er organisert som borettslag. Slike investeringer byr på enkelte regnskapsmessige problemstillinger. Antakelig blir beløp som innbetales fra eieren til borettslaget, ofte behandlet feilaktig.

Statsautorisert revisor

Jens-Erik Huneide

Partner PwC

Kort om borettslag og andelseierne

Et borettslag finansierer kjøpesummen for eiendommen med lån fra finansinstitusjon og innskudd fra andelseierne. Det totale innskuddet består av andelskapital (oftest et svært lavt beløp), og borettsinnskudd. Borettslaget har vanligvis ingen ordinære inntekter, men krever inn beløp fra andelseierne til dekning av sine utgifter («fellesutgiftene»), avdrag på borettslagets gjeld («fellesgjelden») og ofte også et mindre beløp til oppbygging av en viss likviditetsreserve.

Regnskap

Borettslag avlegger regnskap etter regnskapsloven, men borettslagsforskriften aksepterer at boligeiendommen ikke avskrives.

Skatt

Et borettslag er ikke skattepliktig så lenge minst 85 % av leieinntektene kommer fra andelseierne. Andelseierne skal ha inntektsfradrag for sin andel av borettslagets fradragsberettigede utgifter (og tillegg for inntekter) etter de ordinære reglene. Privatpersoner som er andelseiere, får fradrag for sin andel av borettslagets renteutgifter, og inntektstillegg for sin andel av renteinntektene. Selskaper som er andelseiere, skal også ha fradrag for sin andel av de driftsutgiftene i borettslaget som de ville ha fått fradrag for hvis boligen var selveiet, for eksempel kommunale avgifter, strøm og vedlikehold. Eventuelle leieinntekter tilfaller eieren som følge av at han har bruksrett til boligen, og må dermed føres til inntekt.

Formuesmessig skal andelseierne også komme i samme situasjon som om boligen var selveiet. Andelseieren skal dermed formuesberegnes for ligningsverdien av boligen og annen skattepliktig formue, og ha fradrag i formuesberegningen for sin andel av borettslagets gjeld.

Borettslaget plikter å sende en oppgave til andelseierne i løpet av januar med oppgave over andelseiernes andel av renteinntekter og renteutgifter, skattemessig formue (fordelt på eiendommen og annen formue) og gjeld. Gjelden er først og fremst eierens andel av fellesgjelden, men inkluderer også annen gjeld som borettslaget måtte ha, for eksempel leverandørgjeld. Oppgaven gir imidlertid ikke opplysning om eierens andel av driftskostnadene.