Logg på for å laste ned PDF
Aktuelt om internasjonale regnskapsstandarder:

Hva som skjer innenfor IFRS

Vi vil i denne utgaven av vår faste spalte gi en oversikt over den siste utviklingen innen IFRS, samtidig som vi knytter noen kommentarer til EFRAGs diskusjonsnotat om virksomhetsoverdragelser under felles kontroll og den pågående diskusjonen om bruk av IFRS i det amerikanske kapitalmarkedet.

Statsautorisert revisor/Cand.merc

Torkild Haugnes

Senior Manager og leder fagavdeling regnskap i Ernst & Young

Statsautorisert revisor

Erik Mamelund

Partner og fagdirektør regnskap i Ernst & Young

Formålet med denne spalten er å gi løpende oppdatering på aktuelle og sentrale IFRS-saker. Dette vil kunne være nye standarder og tolkninger, men også høringsutkast, diskusjonsnotater og relevante uttalelser gitt av regulerende myndigheter, som for eksempel Finansdepartementet, Finanstilsynet og andre standardsettere enn IASB/IFRIC, som for eksempel Norsk RegnskapsStiftelse (NRS)

Endringer ferdigstilt i 2011

IASB har vært inne i en travel periode hvor en rekke vesentlige endringer i IFRS-litteraturen har blitt gjennomført. I løpet av 2011 ferdigstilte IASB seks nye standarder (hvis du tar med de endrede IAS 27 og IAS 28) og gjorde fire endringer på eksisterende standarder. I tillegg ble en ny fortolkning utgitt. I tabellen ved siden av finner dere en oversikt over disse.

I tillegg til disse endringene har IASB tidligere gjort endringer i IFRS 7 Finansielle instrumenter – opplysninger og IAS 12 Inntektsskatt som har ikrafttredelse i 2012 for regnskapsprodusenter som benytter kalenderåret som regnskapsår. 2012 blir dermed et år med relativt få endringer, slik som 2011, mens 2013 blir et år med vesentlige endringer for en rekke foretak. Endringene som følge av IFRS 10 og IFRS 11 kan medføre vesentlige effekter på regnskapet og det er således viktig at disse effektene kommuniseres til markedet på en god måte. Det innebærer at en må forberede seg tidlig og allerede i årsregnskapet for 2011 bør de selskapene som venter å bli vesentlig berørt, omtale de forventede effektene på en fyllestgjørende måte, jf. også notekravet i IAS 8.30.