Logg på for å laste ned PDF

Om ofte stilte spørsmål

Om ofte stilte spørsmål

I denne spalten gjengis utvalgte spørsmål som er kommet til Revisorforeningens henvendelsessystem. Revisorforeningen har etter beste evne avgitt svar basert på de konkrete saksforhold, men påtar seg ikke rettslig ansvar for riktigheten, fullstendigheten eller anvendeligheten av de svar som er gjengitt.

Kapitalnedsettelse til 30 000

Kategori: Selskapsrett

Spørsmål 1: Når kravet til minimum aksjekapital nå er satt ned til kr 30 000, vil alle små selskaper kunne skrive aksjekapitalen ned til dette beløpet umiddelbart i starten av 2012? Kan man bruke balansen 31.12.2010 for å vurdere om det er dekning for bunden egenkapital, eller må regnskapet for 2011 først fullføres og revideres slik at dette kan benyttes som utgangspunkt for kapitalnedsettelsen?

Spørsmål 2: Kan man alternativt bygge på en mellombalanse?

Svar 1: Det stemmer at alle aksjeselskaper i utgangspunktet kan sette ned aksjekapitalen til kr 30 000 ved et vedtak i generalforsamlingen. Kapitalnedsettelsen må skje etter reglene i aksjeloven kapittel 12, noe som innebærer at kapitalnedsettelsen ikke kan vedtas før årsregnskapet for 2011 er fastsatt og vedtatt av generalforsamlingen i 2012. Det er ikke anledning til å benytte årsregnskapet for 2010 til å foreta en kapitalnedsettelse i 2012.

For å kunne gjennomføre en kapitalnedsettelse er det dessuten et krav om at det ikke er «negativt» utbyttegrunnlag i selskapet i balansen for siste regnskapsår. Etter aksjeloven § 12–2 (2) skal det være full dekning for selskapets bundne egenkapital etter aksjeloven § 8–1 første ledd. Dette innebærer at posten «annen egenkapital» i balansen minst må være like stor som summen av balanseført forskning og utvikling, goodwill og netto utsatt skattefordel, pålydende verdi av egne aksjer, kreditt og sikkerhetsstillelse etter §§ 8–7 til 8–9 (lån til aksjonærer mv.).

Det kan heller ikke vedtas kapitalnedsettelse med utbetaling til aksjonærene dersom dette fører til at egenkapitalen blir lavere enn det som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten. Det må i den sammenheng tas hensyn til faktiske og forventede tap og underskudd etter 1. januar 2012. Kravet i aksjeloven § 3–4 om at selskapet til enhver tid skal ha en egenkapital som er forsvarlig ut fra risikoen ved og omfanget av virksomheten i selskapet, gjelder for øvrig helt fra selskapet stiftes til det oppløses.

Svar 2: I perioden fra 1. januar til regnskapet er fastsatt, er det også mulig å basere kapitalnedsettelsen på en revidert mellombalanse. Balansedagen kan ikke ligge mer enn seks måneder tilbake i tid, og må være før 31. desember i forrige regnskapsår. Mellombalansen må utarbeides og revideres etter de samme reglene som for årsregnskap. Vi antar at det i de fleste tilfellene vil være mest praktisk å sørge for å vedta årsregnskapet raskt, slik at kapitalnedsettelsen kan bygge på det fastsatte årsregnskapet.