Logg på for å laste ned PDF

Land-for-land-rapportering

I oktober fremmet EU-kommisjonen forslag til nye EU-regler om at store foretak i olje-, gruve- og tømmerindustrien skal få plikt til å publisere årlige rapporter om betalinger til offentlige myndigheter i det enkelte land der de opererer.

Cand. jur.

Espen Knudsen

Fagsjef rammebetingelser Den norske Revisorforening

I denne spalten vil jeg kommentere aktuelle temaer relatert til rapportering av bedriftenes samfunnsansvar. Samfunnsansvarsrapporter har mange navn, blant annet bærekraftsrapport, miljørapport og CSR-rapport, og de kan dekke ulike formål. Vi snakker om integrert rapportering når informasjon om miljøpåvirkning, sosiale forhold og foretaksstyring gis sammen med finansiell informasjon. Behov og forventninger fra markedsaktører, interessegrupper og myndigheter utvikler seg raskt på dette området og revisorbransjen vil kunne gi verdifulle bidrag i denne utviklingen.

Regjeringen varslet i sin Handlingsplan mot økonomisk kriminalitet fra mars 2011 at den ville vurdere lovkrav om land-for-land-rapportering. Regjeringen sa her at den ville vurdere dette enten som ledd i prosessen med nye EU-regler på området eller på selvstendig grunnlag.