Logg på for å laste ned PDF
Kommentar til Kåre I. Moljord:

Revisors handleplikt ved verdifall på tingsinnskudd

I Revisjon og Regnskap nr. 6, 2011, s. 49 flg. anfører Kåre I. Moljord at revisor har en handleplikt på grunnlag av erstatningsrettslige regler eller ulovfestet selskapsrett hvis revisor er kjent med at et tingsinnskudd har falt i verdi etter verdimålingstidspunktet for redegjørelsen for innskuddet. Vi knytter her noen kommentarer til dette standpunktet.* Alle henvisninger til paragrafer og aksjeloven nedenfor er til både aksjeloven og allmennaksjeloven med mindre annet er sagt.

Advokat

Erik Langseth

BA-HR

Advokat

Asle Aarbakke

BA-HR

1 Oppsummering av aksjelovens regler om tingsinnskudd og verdiendringer*

Når et selskap ved stiftelsen eller en kapitalforhøyelse mottar et innskudd i annet enn norske kroner (tingsinnskudd), skal det utarbeides en redegjørelse med en nærmere beskrivelse av tingsinnskuddet, se §2–6 og §10–2 (3). En slik redegjørelse skal også utarbeides ved enhver fusjon og fisjon, jf. §13–10 (3) og §14–4 (3). Redegjørelsen skal inneholde en erklæring om at tingsinnskuddet har en verdi som minst svarer til det avtalte vederlaget, jf. §2–6 (1) nr. 4. Tidspunktet for verdsettelsen av tingsinnskuddet (målingstidspunktet) skal være det samme i redegjørelsen, revisorbekreftelsen og åpningsbalansen og kan være en dag forut for signering av disse dokumentene. Men målingstidspunktet kan tidligst være fire uker før et selskap er stiftet eller en beslutning om å forhøye aksjekapitalen er truffet, eller åtte uker før en fusjons- eller fisjonsplan blir godkjent. Innenfor disse fristene står stifterne eller styret som hovedregel fritt til å velge målingstidspunkt, selv om det er på det rene at tingsinnskuddets verdi har falt etter målingstidspunktet.* Unntak fra denne hovedregelen kan tenkes i tilfeller der verdien av tingsinnskuddet har variert betydelig innenfor fristene på fire og åtte uker, og der stifterne eller styret bevisst velger et målingstidspunkt som ligger tilbake i tid, og der verdien er vesentlig lavere enn ellers i perioden. Vårt inntrykk er at det i praksis er enighet om disse reglene.

Hvis tingsinnskuddet faller i verdi etter at et selskap er stiftet eller har besluttet en kapitalforhøyelse, fusjon eller fisjon, er det på det rene at aksjeloven ikke er til hinder for å gjennomføre transaksjonen. Det samme gjelder etter vår oppfatning hvis tingsinnskuddet faller i verdi etter målingstidspunktet, men før et selskap er stiftet eller har besluttet en kapitalforhøyelse, fusjon eller fisjon.* Et annet standpunkt er lagt til grunn i revisjonsstandarden SA 3802 punkt 104, som bestemmer: «Dersom det som skytes inn har falt vesentlig i verdi fram til stiftelsestidspunktet eller tidspunktet for kapitalforhøyelsen, og dersom stifterne eller deltakerne i kapitalforhøyelsen forstår eller må forstå at det klart ikke er dekning for aksjekapitalen, må stifterne eller deltakerne i kapitalforhøyelsen sørge for at underdekningen blir fylt opp, eventuelt at selskapet stiftes med en lavere nominell aksjekapital eller at det foretas en lavere nominell kapitalforhøyelse.» Så lenge tingsinnskuddets verdi overstiger aksjekapitalen, følger det av forarbeidene at stiftelsen eller kapitalforhøyelsen kan gjennomføres, selv om det ikke er dekning for overkursen.

Stiftelse, kapitalforhøyelse, fusjon eller fisjon gjennomføres selskapsrettslig ved registrering i Foretaksregisteret. Før slik registrering skal revisor ved en stiftelse eller kapitalforhøyelse (men ikke ved fusjon og fisjon) bekrefte at selskapet har mottatt aksjeinnskuddet, jf. §2–18 (2) og §10–9 (2).