Logg på for å laste ned PDF

Rapporteringstrender

Årsregnskapene blir mer og mer omfattende. Vi tror tiden er inne til å se kritisk på egen rapport – eksempelvis ser vi omfattende beskrivelser av nye standarder mens vi hadde ønsket å se mer konkrete, foretaksspesifikke vurderinger. En del nye krav kom i 2010, men ikke alle kom helt i mål.

Statsautorisert revisor

Peggy T. Berner

KPMG

Forfatterne er partnere i KPMGs Fagavdeling Revisjon og Regnskap

Statsautorisert revisor

Jan Aastveit

KPMG

Innledning

Som grunnlag for denne artikkelen har vi sett på et utvalg årsrapporter over tid. Nedenfor kommenterer vi utviklingen i årsrapportene, herunder omfanget på Finanstilsynsbrev. I tillegg har vi sett på hvordan et utvalg foretak, i 2010-årsrapportene, har etterlevd nye krav.

Det har blitt vesentlig mer krevende å være regnskapsprodusent. Opplysningskravene er svært omfattende, og innregnings- og målingsreglene blir stadig mer kompliserte. Vi har i denne sammenheng knyttet noen tråder bakover i tid og sett hvordan omfanget på årsrapportene og Finanstilsynets brev har utviklet seg.

Slik utviklingen innen rapporteringsreglene har vært de senere år for de børsnoterte, ville det vært naturlig å se en ikke ubetydelig økning i regnskapsprodusentenes interne ressursbruk på ekstern rapportering.

Etter å ha sett litt bakover i tid, ser vi på årsrapporter for et utvalg av børsnoterte foretak for å se på hvordan de nye kravene i 2010 ble implementert. Det er viktig å følge med på endringer i regelverket og sette seg inn i nye krav til informasjon. Vi har listet opp noen områder hvor det kan bli bedre.