Logg på for å laste ned PDF

Registreringsplikt for utenlandske næringsdrivende

Artikkelen tar for seg spørsmålet om registreringsplikt i det norske avgiftsmanntallet for utenlandske næringsdrivende som leverer avgiftspliktige tjenester til kjøper i Norge.

Forfatteren arbeider ved skattekontoret Skatt øst med fokus på avgiftskontroll av nasjonale og internasjonale store foretak. Synspunktene i artikkelen står for forfatterens egen regning, og skal ikke tillegges skattekontoret.

Seniorskattejurist

Sigurd Nitter- Hauge

Skatt øst

Sammendrag

Artikkelen omhandler spørsmålet om registreringsplikt for utenlandske næringsdrivende som leverer avgiftspliktige tjenester til kjøper i Norge.

Det reises blant annet spørsmål om det tilknytningskrav som oppstilles i rettspraksis om omsetning her i landet gjelder for enhver tjenesteomsetning, dvs. for fjernleverbare tjenester og for andre tjenester. Det pekes på vanskelige konkrete vurderinger som i så fall må gjøres.

Utenlandske næringsdrivende

Artikkelen bygger i all hovedsak på lov om merverdiavgift av 19. juni 2009 nr. 58. Denne loven omtales i det følgende med mval. 2009. Den tidligere lov om merverdiavgift av 19. juni 1969 nr. 66 vil der den trekkes frem omtales med mval. 1969.

Merverdiavgift skal betales til staten ved omsetning, uttak og innførsel av varer og tjenester. Bestemmelser om merverdiavgift ved innførsel av varer og tjenester sikrer langt på vei forbruksbeskatning i forbrukslandet, noe som er et viktig reelt hensyn. Bestemmelser om innførsel av varer vil ikke bli omtalt nærmere i denne artikkelen.

Den som skal forestå oppkreving av merverdiavgift ved omsetning av avgiftspliktige varer og tjenester til kjøper i Norge, betegnes som avgiftssubjekt. Avgiftssubjekt defineres i mval. 2009 § 1–3 første ledd bokstav d) som den som er eller skal være registrert i Merverdiavgiftsregisteret (tidligere avgiftsmanntallet). Som avgiftssubjekt medregnes både norske og utenlandske næringsdrivende.

Med utenlandsk næringsdrivende menes her næringsdrivende (foretak) som er stiftet og registrert i et annet land enn Norge, og som anses ansvarlig for leveransen av tjenester til kjøper i Norge.

Om den utenlandske næringsdrivende anses hjemmehørende her i landet er viktig å avklare skattemessig. I forhold til merverdiavgiftsregelverket anses dette å være av mindre viktighet, ettersom registreringsplikten i det norske avgiftsmanntallet gjelder uavhengig av om det kan påvises et forretningssted her i landet. Det følger av mval. 2009 § 2–1 sjette ledd at registreringen av den utenlandske næringsdrivende skal skje ved representant, når det ikke foreligger forretningssted eller hjemsted i merverdiavgiftsområdet.

Å avklare om den utenlandske næringsdrivende er registreringspliktig i det norske avgiftsmanntallet er viktig for tjenesteyteren (selgeren), men også for tjenestemottakeren (kjøperen). For begge parter vil det avgjøre plikten til å innberette merverdiavgift av omsetningen til staten eller retten til ikke å beregne merverdiavgift av denne. Selgerens registreringsplikt er temaet her.