Logg på for å laste ned PDF
Del I:

Skattefri omorganisering mv. over landegrensene

Nye regler gir krav på skattefritak ved grenseoverskridende omorganiseringer mv. og ved utflytting av selskaper. Artikkelen redegjør nærmere for reglenes innhold og anvendelsesområde.

Advokat

Lars Hallvard Walby

PwC

1 Innledning

Gjennom endringer i skatteloven som ble vedtatt i juni 2011, har norske skattytere fått en lovfestet rett til blant annet å kunne gjennomføre grenseoverskridende fusjoner og fisjoner innenfor EØS og foreta utflytting av selskaper til andre EØS-stater uten beskatning. I tillegg er det gitt nye skatteregler for omorganiseringer mv. i utenlandsforhold som også kan benyttes i tilfeller der noen eller alle involverte selskaper er hjemmehørende utenfor EØS.

Oversiktsmessig kan de nye lovfestede skattefritaksreglene som omtales i denne artikkelen og deres geografiske virkeområde, angis som følger:

Innenfor EØS* For selskaper som er hjemmehørende i et lavskatteland innenfor EØS, kommer reglene bare til anvendelse dersom selskapet er reelt etablert og driver reell økonomisk aktivitet i etableringsstaten.

Utenfor EØS* Reglene omfatter ikke selskaper hjemmehørende i et lavskatteland, For overføring av eiendeler mellom subjekter som angitt nederst i tabellen er det oppstilt egne vilkår, jf. punkt II i del II.

Grenseoverskridende fusjon/fisjon som involverer norsk selskap.

X

Grenseoverskridende aksjebytte som involverer norsk selskap.

X* Aksjebytte mellom norske selskapet omfattes ikke av reglene.

X

Fusjon og fisjon av utenlandske selskaper og bytte av aksjer i slike selskaper.

X

X

Flytting av hovedkontor.

X

Europeisk selskap (SE-selskap) og samvirkeforetak (SCE-foretak):

– Stiftelse av SE-selskap og SCE-foretak ved fusjon.

– Fusjon og fisjon av SE-selskaper.

– Omdanning av allmennaksjeselskaper og samvirkeforetak til SE-selskap/SCE-foretak.

X

Overføring av eiendeler:

– fra filial til AS/ASA,

– fra filial til utenlandsk selskap med begrenset ansvar

– mellom filialer. * Overføring fra datterselskap til filial er ikke omfattet av reglene.

X

X

De sentrale forarbeidene til bestemmelsene er inntatt i Prop. 78 L (2010–2011), som i stor grad bygger på forslagene i høringsnotat av 18. januar 2010. I tillegg avga Finansdepartementet den 19. august 2011 en særskilt tolkningsuttales om kravet til skattemessig kontinuitet ved grenseoverskridende fusjon mv. Reglene trådte i kraft med virkning fra og med inntektsåret 2011, med unntak for utflyttingsreglene som trådte i kraft fra og med sanksjoneringen av reglene i Statsråd, 10. juni 2011.